VITALNO

Naj bodo jetra v dobri formi

Objavljeno 01. november 2015 16.00 | Posodobljeno 01. november 2015 16.00 | Piše: U. S.
Ključne besede: jetra vitalno

Skrbite za jetra, da bodo zdrava in bodo dobro opravljala svoje delo.

Koristna je tudi zelena listnata zelenjava, na primer špinača, ki jo lahko dodamo v smuti. Foto: Shutterstock

Verjetno o tem ne razmišljate pogosto, toda vse, kar pojeste in popijete, gre skozi jetra. Zato morate z njimi dobro ravnati, da bodo zdrava in dobro opravljala svoje delo.

Kar nekaj pomembnih opravil imajo: pomagajo čistiti kri, proizvajajo žolč, ki razgraja maščobe, shranjujejo glukozo, ki vam daje energijski pospešek, ko ga potrebujete. Testirajte se za hepatitis: gre za resno bolezen, ki škodi jetrom; več tipov je – hepatitis A lahko dobite z uživanjem okužene hrane in vode, v kateri je virus, B in C se širita s krvjo in telesnimi tekočinami. Da bi znižali tveganje, ne delite zobne krtačke, britvic, igel, omejite število spolnih partnerjev in vedno uporabljajte kondom. Proti hepatitisu B se lahko cepite, vakcine proti hepatitisu C ni.

Obdržati jetra v dobri formi ni zapleteno, povezano je z zdravim načinom življenja – izogibati se moramo vsemu, kar škoduje, svetujejo strokovnjaki. Na prvem mestu seznama prepovedanega je alkohol – ta lahko poškoduje jetrne celice in vodi v cirozo, ki je lahko tudi usodna. Tudi določena zdravila lahko, če jih zaužijete preveč, škodijo jetrom. Pomembna je redna vadba in tudi zdrava prehrana, kar nekaj živil varuje jetra, zato jih poskušajte čim večkrat vključiti v svojo prehrano. Tak je na primer česen: že zelo majhna količina aktivira jetrne encime, ki telesu pomagajo odpravljati strupe. Tudi grenivka, bogata z vitaminom C in antioksidanti, spodbuja naravno čiščenje jeter. Jejte korenje, bogato z betakarotenom, ki stimulira jetra in izboljšuje njihovo funkcijo, koristna je tudi zelena listnata zelenjava (na primer špinača) – lahko jo jemo surovo, kuhano, dodajamo jo lahko v smutije; nase veže strupe, nevtralizira težke kovine, kemikalije in pesticide. Tudi jabolka pomagajo čistiti telo in odpravljati strupe in prebavnega trakta, prav tako cvetača in brokoli, ne pozabite na zelje, zlasti priporočljivo je kislo. Jetra boste stimulirali tudi z limono in limeto, stisnite si svež sok in ga popijte zjutraj. In ne pozabite na oljčno olje: tudi to pomaga odstranjevati strupe iz telesa in tako jetrom odvzame nekaj dela in bremena; seveda ga je treba uporabljati zmerno.

Skrbite za svoja jetra, hvaležna vam bodo in vam bodo oprostila občasne prekrške, a ne pozabite, da imajo svojo mejo! 

Deli s prijatelji