AKNASTA KOŽA

Nagnjenost k aknam je dedna

Objavljeno 14. marec 2016 20.00 | Posodobljeno 14. marec 2016 20.00 | Piše: Klavdija Miko

O aknah z Nastjo Lazar, dr. med., specialistko dermatovenerologije iz zdravstvenega zavoda Dermoestetika.

Mozoljev ne smemo stiskati, ker se vnetje samo še poslabša in posledično so pogostejše brazgotine.

Številne mladostnike pesti aknasta koža. Katera je osnovna motnja pri aknah?

V puberteti, ko se iz otroka razvija odrasla oseba, se dogaja hormonska revolucija in v začetni fazi se zaradi hitrih nehomogenih porastov spolnih hormonov skoraj pri vsakem mladostniku pojavi kakšna aknasta eflorescenca. Pri dekletih se nekoliko prej, trajajo pa od štiri do več kot dvanajst let. Nagnjenost k aknam je dedna, a se pri članih iste družine lahko različno izrazi. Glavni dejavniki pri razvoju bolezni so povečano delovanje žlez lojnic – seboreja (večje izločanje loja), hiperkeratinizacija pilosebacealnega duktusa (več keratina, ki zapre dlačno-lojno izvodilo) in delovanje bakterij, zlasti Propionibacterium acnes globoko v pilosebacealnem duktusu. Seboreja je izražena pri vseh bolnikih z aknami in nanjo najbolj vplivajo androgeni hormoni. Loj je spremenjene sestave, poveča se mu razmerje estrov voska in skvalena proti holesterolu, kar je videti kot gostejša maščoba, ki laže veže keratinske delce in zapira kožne pore. Akne so zelo polimorfna bolezen. To pomeni, da se spremembe na koži izražajo zelo različno. Izražajo pa se na predelih telesa, kjer ima koža bolj gosto posejane lojnice, denimo po obrazu in zgornjem delu trupa.

Koliko ljudi nima aken v puberteti?

V puberteti so le izjeme, pri katerih se ne pojavi vsaj kakšna akneična eflorescenca občasno, a to upoštevamo kot normalno fiziološko dogajanje. Pri približno 40 odstotkih mladostnikov pa se razvijejo v bolj moteče oblike. Pri fantih so pogostejše hude oblike.

Ljudje vidimo bele in črne ogrce ter mozolje. Kako zdravniki razlikujete od blažjih do hudih oblik?

Za akne značilne spremembe lahko razdelimo na primarne nevnetne, sekundarne vnetne in posledične povnetne in brazgotine. Primarne so mikrokomedoni, zaprti in odprti komedoni. Ti se kažejo kot bulice pod kožo, ki je še normalne barve, odprti s črno kapico na površini. Sekundarne vnetne okvare imenujemo papule, pustule, nodusi in abscesi. V primarnih se v globini v sodelovanju z anaerobno bakterijo razvije vnetje, kar se kaže kot rdečina, občutek bolečine. Z razvojem in širjenjem vnetja se razvije pustula – gnojni mozolj, iz katerega lahko izteče vsebina, ali pa se vnetna papula – pustula združi z drugimi v globini in nastane obsežnejše podkožno vnetje. Taka globoka vnetja trajajo dlje in posledično lahko puščajo brazgotine. Brazgotine pri aknah so lahko različne, od drobcenih, vezanih na folike (kožno poro), ali večjih vleknjenih in po trupu tudi izbočenih keloidnih brazgotin. Običajno delimo akne glede na manifestacijo na blage, srednje hude in hude oblike.

Akne, ki se pojavljajo v odrasli dobi, lahko povzročijo delo z določenimi snovmi, uporaba neprimernih kozmetičnih preparatov, jemanje zdravil, hormonske motnje. Nekateri jih zamenjujejo z obolenjem odraslih, rozaceo, kjer gre tudi za vnetje dlačno-lojnega folikla. 

Kakšna je ustrezna nega takšne kože?

Pomembna sta primerna nega in redno čiščenje površine kože, kjer se nabirajo loj in odmrle celice, saj lahko postanejo ugodno gojišče za sicer normalno mikrobiološko floro naše telesne površine in lepilo za »smeti« iz okolja. Zjutraj in zvečer je kožo treba umiti s sredstvom, ki bo učinkovito odstranilo odvečno maščobo in umazanijo ter obenem ne bo preveč agresivno. Loj je namreč naravna zaščita površine kože in če jo popolnoma razmastimo, izpostavimo imunske celice kože, ki so pripravljene na obrambo našega telesa pred zunanjimi vplivi. Posledica je lahko pordela, pekoča, dražena koža – dermatitis. Primerna sredstva za umivanje mastne kože morajo imeti čim bolj nevtralen pH ali svetujem uporabo sintetičnih mil. Po umivanju priporočam kremo za aknasto kožo. Priporočljivo je tudi intenzivnejše čiščenje z luščilom ali pilingom površine kože enkrat ali dvakrat tedensko.

Naj najstniki obiščejo dermatologa? In če da, kdaj?

Kadar se zaradi mozoljev počutijo prizadete in nemočne pri samopomoči. Osebni zdravnik lahko predpiše nekaj preparatov za zdravljenje blažjih oblik aken. Gre za antibiotične gele in gele z adapalenom ali azelaično kislino. Dermatologi pa lahko dodatno lokalno zdravimo s kremami, ki potrebujejo recept in vsebujejo učinkovit derivat vitamina A. Glede na posameznikovo stanje se odločamo med antibiotiki, antiandrogenimi tabletami in retinoidi. Žal naša zavarovalnica meni, da so akne estetski problem, in ne bolezen. Tako je le nekaj vrst zdravil možno dobiti na zeleni recept, vse druge učinkovite metode pa so plačljive, denimo s kemičnimi pilingi (glikolna, mandelična, salicilna kislina), laserji ali IPL-aparati.

Kako umirjate akutno aknavost?

Pri akutnem izbruhu aken predpišemo antibiotike. Najpogosteje je zdravljenje dolgo vsaj štiri mesece in včasih več kot leto dni.

Hude oblike lahko pustijo brazgotine. Je tak videz mogoče kako popraviti ali ostanejo trajne?

Vsaka brazgotina kože je težko popravljiva. Imamo več metod popravljanja neestetskega videza. Glede na stanje in predel, ki ga želimo izboljšati, se individualno odločamo za potrebne metode. V uporabi so kemični pilingi, laserji, mikroneedling – dermaroler, lokalno injiciranje preparatov – mezoterapija. 

Deli s prijatelji