BOROVNICE

Nadpovprečne zaščitnice kože

Objavljeno 23. julij 2014 15.00 | Posodobljeno 23. julij 2014 15.00 | Piše: Katja Cah

Težko se jim je upreti, tem okusnim in sočnim modrovijoličastim plodovom – borovnicam.

Zamrznjene borovnice prelijemo s sladko smetano in utekočinjenim medom ter počakamo nekaj minut, da se led stopi. Ta priboljšek si lahko privoščimo tudi jeseni in pozimi, ko teh in podobnih sezonskih sadežev nimamo več na voljo.

Sploh tistim sladkim, ki jih v košaro potrpežljivo nabiramo med sprehodom v naravi in tako hkrati poskrbimo še za blagodejno predihanost telesa. Večje, ameriške borovnice lepo uspevajo na domačih vrtovih, medtem ko avtohtona gozdna različica, ki je ponavadi precej manjša, raste v svetlih listnatih in iglastih gozdovih vse do konca julija in včasih še dlje.

Več antioksidantov kot v jabolkih

To drobno sadje poleg vode in ogljikovih hidratov vsebuje tudi veliko vlaknin in magnezija ter kar petkrat več antioksidantov, kot jih je denimo v jabolkih. Glavno zaslugo za nadpovprečno preventivno in zdravilno delovanje borovnic imajo t. i. antociani. Njihova poglavitna vloga v rastlinah je zaščita pred uničevalnimi pohodi žuželk in škodljivimi močnimi sončnimi žarki.


HITRA SLASTNA MALICA

Zamrznjene borovnice prelijemo s sladko smetano in utekočinjenim medom ter počakamo nekaj minut, da se led stopi. Ta priboljšek si lahko privoščimo tudi jeseni in pozimi, ko teh in podobnih sezonskih sadežev nimamo več na voljo. 

Proti vnetjem

Lastnosti antocianov se ohranijo tudi potem, ko rastline, bogate z njimi, uživajo živali in ljudje. Torej, če se želimo med drugim še bolje obvarovati pred rakom, opeklinami in drugimi poškodbami kože ter jo ohraniti mladostno napeto, ne pozabimo v svoj jedilnik vključiti tudi borovnic.
Prav tako uspešno blažijo vnetja sklepov, sečnih poti, artritis, krčne žile, hemoroide in želodčne težave.

Za boljšo koncentracijo in vid

Vsestranske male sadeže je priporočljivo jesti tudi pri utrujenosti ter težavah s koncentracijo in očmi, saj izboljšujejo vid, posebno nočnega. Še najbolj znano in preverjeno ljudsko izročilo v zvezi z borovnicami pa veli, da bo driska kmalu preteklost, če si bomo skuhali čaj iz posušenih plodov.

Sveže najbolj dragocene

Ne zamudimo teh tednov, ko so nam na voljo naravno sveže, saj imajo največ koristnih učinkovin. Dodajmo jih v sadne napitke, kompote, navadno skuto ali jogurt, marmelade, sladoled, sadne kupe in likerje ali z njimi preprosto okrasimo že pečene sladice, kot so pite in kolački.

Deli s prijatelji