SMUČANJE

Na sneg dobro pripravljeni

Objavljeno 18. januar 2013 19.20 | Posodobljeno 18. januar 2013 19.21 | Piše: E. B.

Smučarska tradicija je v Sloveniji izjemno bogata, žal pa so pogoste tudi poškodbe na belih strminah.

Smučarja so sprejeli v jeseniško bolnišnico.

Sneg je v preteklih dneh srčno razveselil predvsem najmlajše in znova povabil na bele strmine: predvsem smučanje ima v Sloveniji dolgo in bogato tradicijo, redki so tisti, ki se v mrzlih mesecih vsaj za kakšen konec tedna ne preizkusijo v katerem od priljubljenih zimskih športov, med njimi si vse več veljave pridobiva predvsem deskanje.

A čeprav se lahko pohvalimo z dobro usvojenimi spretnostmi na snegu, vsako leto zabeležimo tudi okoli 1200 poškodb, opozarjajo z Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ), največkrat pa se ponesrečijo šolarji, stari od deset do štirinajst let, in odrasli od tridesetega do devetintridesetega leta starosti, nekoliko bolj ogroženi so moški. Kot kaže statistika, so pri otrocih največkrat krivi mišično-skeletna nezrelost, utrujenost, neizkušenost, pomanjkljivo znanje, prevelika hitrost in nepazljivost; največ poškodb se zgodi med alpskim smučanjem, med padci in trki, podatki pa še opozarjajo, da veliko smučarjev in deskarjev ni seznanjenih s Fisovimi smernicami varnega ravnanja na belih strminah. 

1200 poškodb zabeležimo vsako leto.

Pri smučarjih jo največkrat skupijo koleno, zapestje, golen in glava, pri deskarjih pa sta izrazito ogrožena zapestje in podlaket. Spodbudna novica je, da otroci zgledno nosijo čelado, zato je poškodb glave pri njih zelo malo, točneje pet odstotkov vseh poškodb, občutno pogosteje pa si glavo poškodujejo odrasli, še pojasnjujejo na IVZ.

Za preprečevanje poškodb odločilnega pomena telesna pripravljenost

Za brezskrbne snežne užitke torej nikakor ne velja zanemariti varnostnih napotkov strokovnjakov. Poleg nakupa kakovostne opreme in ustreznega, večslojnega oblačenja, ki omogoča lažje uravnavanje telesne temperature, ne pozabimo na izjemno pomembne dodatke, torej čelado pri smučarjih, pri deskarjih pa še ščitnike za zapestja in kolena. Za preprečevanje poškodb je ključnega pomena telesna pripravljenost: to moramo vzdrževati vse leto, predvsem otroci naj se že jeseni vključijo v katero od organiziranih oblik športnih dejavnosti in si tako okrepijo koordinacijo, moč, hitrost, ravnotežje, gibljivost in vzdržljivost, priporoča IVZ.

Osvežitveni tečaji smučanja in deskanja so ravno tako koristni, strokovno vodenje pa je nadvse zaželeno predvsem pri mladih začetnikih; izkušeni deskanje popolnoma odsvetujejo otrokom, mlajšim od sedem let, ti naj se raje sankajo ali smučajo, a vedno v spremstvu odraslega! Pred vsakim spustom se primerno ogrejemo, otroke, denimo, zabavamo z igro, poskoki, lovljenjem, korakanjem po snegu, izberemo teren, katerega zahtevnost nikakor ne sme presegati naših sposobnosti, in ves čas prilagajamo hitrost svojemu znanju ter razmeram na smučišču.

Med naporno rekreacijo skrbimo za zadosten vnos tekočine, opozarja IVZ, in nikoli ne zanemarjamo glavobola in vrtoglavice, ki sta lahko posledici dehidracije ali čezmerne utrujenosti, ne pozabimo pa niti na zaščito pred ultravijoličnimi žarki, ki so v gorah še posebno nevarni: zavarujmo se s kremo z visokim zaščitnim faktorjem in primernimi sončnimi očali.

Deli s prijatelji