ZNANI O ZDRAVJU

»Multinacionalke nas vzgajajo v nezadovoljne potrošnike«

Objavljeno 19. november 2015 11.20 | Posodobljeno 19. november 2015 11.21 | Piše: M. F.

Zavezniki njenega zdravja so pilates, nordijska hoja ter superživila z domačega vrta.

Ponaša se z enim najbolj prepoznavnih vokalov na naši sceni. Naj poje sama ali v družbi s katerim drugim glasbenikom, prijetno poboža ušesa. Severa Gjurin pa zna pobožati tudi svojo dušo in telo.

Bi zase rekli, da živite zdravo?

Trudim se, da se večkrat na teden gibam, tudi ko se mi ne ljubi in bi najraje ostala doma. Zelo redko jem hitro prehrano, drugače pa sem vsejedec, ki se zna pregrešiti. Tudi zato, da se dobro počutim.

Koliko časa tedensko posvečate športu in rekreaciji?

Trikrat tedensko. Dvakrat hodim na pilates, enkrat tedensko pa na nordijsko hojo. Dobivamo se zunaj Ljubljane. Zdaj, ko se prej stemni, imamo na glavi lučke in vadba je še bolj razburljiva.

Kateremu viru glede nasvetov za zdravje najbolj zaupate?

Zdravnikom najbolj zaupam, se pa vedno posvetujem tudi s starši in partnerjem.

Je dandanes po vašem mnenju težko živeti zdravo? Zakaj?

Ja, v današnji družbi, kjer je večina služb za računalniki in služba zahteva celega človeka, je težko najti čas za zdravo prehrano, zajtrk, rekreacijo. Živimo v stresnem okolju, promet, hrup, poročila, jumbo plakati povsod, mobilniki vedno v rokah ... Kako in kdaj naj bi se povezali s sabo in sobivali v okolici z ljudmi?

Kaj radi počnete, čeprav veste, da to zdravju ne koristi ali morda celo škodi?

Hodim pozno spat, jem sladkarije …

Veliko govorimo o stresu. Kako se mu zoperstavljate vi?

Sprejemam ga v obliki treme in ne pustim, da bi me povsem ohromil. Razumem, da pridejo težke življenjske situacije, živeti stresno vsak dan pa je lahko pogubno za človeka. Sama se poskušam ne obremenjevati s stvarmi, če na njih nočem ali ne morem vplivati.

Kaj menite o današnjih trendih, ko vsi težijo k večni mladosti in se vse več žensk, pa tudi moških, panično boji gubic?

Lepotni kanon sicer obstaja, vendar pa nas multinacionalke vzgajajo v nikoli zadovoljne, pridne potrošnike.

Kakšno je vaše mnenje o tako imenovanih superživilih, zlasti eksotičnih? Se strinjate, da ljudje zaradi njih prevečkrat pozabimo, da ta rastejo tudi na našem vrtu?

Prisegam na lokalna, domača superživila.

Dodobra smo že v jeseni, prihaja zima in v hladnejših dneh bomo bolj skriti v oblačilih. Se bo vaš »režim« prehrane zato v primerjavi s tistim v vročih dneh kaj spremenil oziroma sprostil?

Ne držim se »režimov« prehranjevanja. Jem, kadar imam čas in kadar mi fant skuha, drugače ne jem. In to ne glede na letni čas.
 

Deli s prijatelji