NEVARNOSTI KEMIJE

Moškost ubijajo kemikalije

Objavljeno 06. julij 2011 09.00 | Posodobljeno 07. julij 2011 09.00 | Piše: M. F.

Bisfenol A zavira nastajanje moškega hormona testosterona

Ženske ob empatičnih moških v spolnosti bolj uživajo.
Zaradi pogoste izpostavljenosti kemikaliji bisfenol A, ki je v plastični embalaži hrane, se lahko moški tudi poženščijo, je odkrila raziskava, opravljena na univerzi Misuri, bisfenol A namreč zavira nastajanje moškega hormona testosterona v telesu.

Ta kemikalija torej neposredno vpliva na obnašanje moških, posredno pa tudi na vedenje žensk. Znano je namreč, da ženske lahko količino testosterona zaznajo z vonjem. Moški, ki ga oddaja več, je zanje privlačnejši, saj v njem zaznavajo potencialnega partnerja. Tisti, ki ga imajo v telesu manj, zato zanje niso zanimivi.

Bisfenol A je ena najpogosteje uporabljenih kemikalij v industrijski proizvodnji, proizvajalci embalaže pa z njo krepijo plastiko. Po svoji kemični sestavi spominja na estrogen in tako ruši naravno hormonsko ravnovesje v telesu. Kemikalijo številne raziskave povezujejo tudi z rakom dojke, poškodbami jeter, nastankom diabetesa, težavam s plodnostjo.

Seveda se je plastični embalaži v sodobnem času skoraj nemogoče povsem izogniti, z nekaterimi ukrepi pa se lahko njenim učinkom vsaj malce izognete:

Plastike ne postavljate v pečico ali mikrovalovko: Vročina lahko poškoduje plastiko, iz katere se tako izloči še več škodljivih snovi.

Ne kupujte mesa, zavitega v plastiko: V supermarketih meso običajno zavijajo v ovitke iz PVC. Raje pojdite k mesarju, ki po starem zavija v papir.

Za kavo in čaj uporabljajte porcelanasto skodelico: Izogibajte se tudi stiropornim kavnim lončkom za enkratno uporabo!

Kupujte pijačo v steklenicah: S tem ne boste naredili le usluge svojemu zdravju, ampak tudi okolju! Če boste seveda povratno embalažo dosledno vračali v trgovino!
Deli s prijatelji