ČAS

Minute za obraz

Objavljeno 17. januar 2013 11.20 | Posodobljeno 17. januar 2013 11.21 | Piše: M. F.

10 minut potrebujete za masko iz jabolk, 12, da se znebite podočnjakov, in 20, da koži pomagate uravnati izločanje maščob.

Najbolj izdajalske predele na obrazu je s pravo kremo mogoče utišati.

Hitrost staranja obraza se razlikuje od osebe do osebe, vsem pa so skupne posledice tega procesa: spremembe na kostnem in maščobnem tkivu, izguba kolagena in elastina, kar sčasoma privede do gub. Življenjski slog, način prehrane in izpostavljanje soncu so dejavniki, ki nanj seveda vplivajo. Najbolj staranje kože pospešujejo sončni žarki, alkohol, kajenje, stres, pomanjkanje spanca, pomanjkanje kisika in nepravilna prehrana. Res je, da je to nemogoče popolnoma ustaviti, mogoče pa je nastajanje gubic upočasniti. Vzemite si vsak dan nekaj minut, ki jih boste namenili za to, in ne bo vam žal.

  • 10 minut: Naribajte jabolko in mu dodajte žličko medu. Zmes nanesite na temeljito očiščen obraz in počakajte 10 minut. Operite z mlačno vodo.
  • 12 minut: Sveže kumare so učinkovitejše v bitki s podočnjaki kot katera koli krema. Kumaro narežite na kolobarje in jih v hladilniku pustite vsaj uro pred uporabo. Vsako jutro jih vsaj za 12 minut položite na oči.
  • 15 minut: Nasekljajte list aloje vere in ga razmažite po celotnem obrazu. Masko si privoščite trikrat tedensko, na obrazu jo vsakič pustite 15 minut. Učinkovita je v bitki s prvimi gubami, lahko pa pomiri tudi vneto kožo, osip in celo dermatitis.
  • 20 minut: Stisnite pomarančo in sok pomešajte z moko, da dobite gosto zmes. Nanesite jo na čist obraz in počakajte 20 minut. Izperite z mlačno vodo. Ta maska uravnava sproščanje maščob.

Zimska nega

Pozimi ne uporabljajte hidratantnih krem. Te naj bodo mastne, vlažilne naj bodo le tiste, ki jih nanašate zvečer. Tudi pozimi naj imajo dnevne kreme zaščitni faktor.

Niti minute: Obraza nikoli ne umivajte z milom. To izsušuje kožo in odstranjuje njen lipidni sloj. Obraz umivajte z geli ali penami, primernimi za vaš tip kože.

10 minut: Čas, ki naj poteče med nanosom dnevne kreme in sloja ličil. Toliko časa namreč koža potrebuje, da vpije kremo in ne spremeni videza pudra.

Ob 23. uri: Zadnji čas za nanos nočne kreme. Celice kože se regenerirajo od enajstih zvečer do četrte ure zjutraj. V tem času lahko torej najbolj optimalno izkoristijo vse snovi v kremi.

 

Deli s prijatelji