VSESTRANSKO

Med, naravni vir lepote

Objavljeno 13. februar 2013 18.30 | Posodobljeno 13. februar 2013 18.30 | Piše: M. F.

Med, propolis in čebelji strup spodbujajo nastajanje kolagena, blažijo gube, preprečujejo pojav aken ter pomagajo pri celjenju ran.

Celo svetovne zvezde se vračajo nazaj k naravi, izdelki, ki jih po novem navdušujejo, pa so narejeni na osnovi čebeljih izdelkov. Nanje med drugimi prisegajo vojvodinja Kate, Victoria Beckham, Scarlett Johansson in Anne Hathaway. Med darovi iz panja je po priljubljenosti na prvem mestu med. Najnovejša dognanja namreč potrjujejo, da je odličen zaveznik v skrbi za lepo kožo. Ni pa edini ...

Koristen tudi čebelji strup

Čebelji strup, snov, ki nastaja v čebeljem želnem sistemu, zmanjšuje gube in blaži rdečico kože. Pospešuje obnavljanje celic in spodbuja nastajanje kolagena, je povedal britanski dermatolog dr. Sunil Chopra. Prav zato je pogosto imenovan tudi naravni botoks. Primeren je za vse vrste kože, izogibati se mu morajo le osebe, ki so alergične na čebelji pik.

Propolis proti okužbam

Koži je koristen tudi propolis. Ta ubija bakterije in preprečuje nastanek aken. Ker je bogat z antioksidanti, uspešno obnavlja kožo po sončnih opeklinah in drugih poškodbah.

Nazaj k medu

Med vsebuje veliko sladkorjev, vitamine B1, B2, B6, vitamin C ter tanin. Vsi ti pomirjajo občutljivo kožo, obenem pa ji zagotavljajo prepotrebno vlago. Dehidracija namreč povzroči razpoke na koži in spodbuja nastajanje gub, med pa deluje kot krema, ki kožo nahrani in ji zagotavlja elastičnost.

Čistilni tonik z medom: V pol litra tople vode dodajte žlico medu in dobro premešajte. Z naravnim tonikom si vsak večer umijte obraz in ga sperite s toplo vodo.

Zakladnica antioksidantov in sredstvo proti mozoljem

Zaradi antioksidantov med uspešno obnavlja poškodbe na koži, ki so posledica izpostavljanja sončnim žarkom. Poleg tega deluje protibakterijsko, vpija nečistočo iz por, zavira pretirano delovanje žlez lojnic in s tem nastanek aken.

Maska proti aknam: Trem žlicam medu dodajte žličko cimeta, premešajte in zmes nanesite na obraz. Počakajte 15 minut in kožo sperite z mlačno vodo. Postopek ponovite vsaka dva tedna.

Celjenje ran

Antibakterijsko in protivnetno delovanje uvrščata med odlična sredstva za hitrejše celjenje ran, pa tudi brazgotine bodo po negi z njim manjše.

Za ustnice

Razpokane ustnice bodo preteklost, če boste žlički medu primešali prav toliko skute in nanje nanesli dobljeno zmes. Počakajte 10 minut, nato pa jo izperite s toplo vodo.

Nežen za lasišče

Ker med vsebuje veliko aminokislin, se uvršča med učinkovite preparate za nego suhih in poškodovanih las. Sladkorji jim pomagajo, da postanejo gladki, tanini pa jim zagotavljajo naraven lesk. Zaradi blagega antibakterijskega delovanja je ta čebelji izdelek idealen za barvane lase in za lasišče s prhljajem.

Medena maska za lase: Litru vode dodajte tri žlice medu in nekaj kapljic limoninega soka. Masko nanesite na lase in počakajte od 15 do 20 minut. Sperite z mlačno vodo in lase umijte s šamponom.

Deli s prijatelji