POLETNA RAZVAJANJA

Marelice za zdrave kosti, zobe in vid

Objavljeno 10. avgust 2014 20.30 | Posodobljeno 10. avgust 2014 20.30 | Piše: M. F.

Dobre so tako sveže kot posušene ali iztisnjene v okusen sok.

Marelice so izjemno hranljivo in zdravo sadje. Od vitaminov vsebujejo največ vitamina C, tistih B-kompleksa in beta karotena. Med minerali so v njih bogato zastopani kalij, kalcij, magnezij, fosfor, žveplo in železo. Dietnih vlaknin vsebujejo malo. V sto gramih marelic je do 44 kalorij, kar je nekaj več kot v enaki količini melone, malin in lubenice, a veliko manj kot v jabolkih, hruškah in bananah.

Zdrave tudi suhe

Posušene marelice imajo veliko večjo kalorično vrednost, a hkrati povečano koncentracijo mineralov in vitaminov. Zdravi lahko uživajo tako sveže kot suhe plodove, osebe s povečano količino holesterola in diabetiki pa naj se suhim izogibajo.

Zakaj si jih privoščiti

Marelice blagodejno vplivajo na srčne bolnike, organizem varujejo pred okužbami ter krepijo zobe in kosti, izboljšujejo vid, teksturo kože in pripomorejo k obnavljanju tkiv. Zaužite pred obrokom spodbujajo prebavo, zaradi velikega deleža železa pa so zlasti priporočljive za slabokrvne.

Sok proti povišani telesni temperaturi

Izjemno zdrav je sveži sok marelic, tak brez konzervansov in dodanega sladkorja. Posebej učinkovit je kot zdravilo pri povišani telesni temperaturi in pri različnih obolenjih ali poškodbah kože. Učinkovito namreč hladi organizem, spodbuja izločanje strupenih snovi iz telesa ter pospešuje celjenje in obnovo kožnih tkiv.

Sladke in zdrave le živo oranžne

Pri nakupu bodite pozorni na njihovo zrelost. Plodovi, ki niso povsem dozoreli, nimajo tako prijetnega okusa, poleg tega pa vsebujejo manj zdravju koristnih snovi kot zreli sadeži.

Deli s prijatelji