SOČNI ZAKLAD

Mandarine za zdravo srce in bistre možgane

Objavljeno 15. december 2015 08.00 | Posodobljeno 15. december 2015 08.00 | Piše: M. F.

Spodbujajo hujšanje in varujejo srce, uporaben pa je tudi njihov olupek.

Dišeče in sočne mandarine za zdravje in lepoto.

Največ mandarin pojemo pozimi in prav je, da se z njimi kar največkrat posladkamo. Ti sočni sadeži pomagajo pri manjšanju količine slabega holesterola v telesu in tako varujejo srce. Ker zaradi bogastva vlaknin dolgo ohranjajo sitost, vsebujejo pa le malo kalorij, so dobrodošla pomoč za vse, ki se želijo rešiti odvečnih kilogramov. Pektin v mandarinah preprečuje prehiter porast sladkorja v krvi in preprečuje pojav nenadne lakote, vitamin C, vitamini B ter kalcij, magnezij, cink in kalij pa pozitivno vplivajo na zdravje možganov ter izboljšujejo njihove funkcije, kar pripomore k boljšemu spominu in koncentraciji.

Tudi za lepoto

A mandarine so koristne tudi za lepoto. Bogate so z antioksidanti, ki zavirajo delovanje prostih radikalov in s tem pred poškodbami varujejo celotno telo in tudi kožo. Poleg tega je v njih veliko betakarotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A, ta pa poskrbi za zdravo polt.

Najnovejše raziskave kažejo, da mandarine, zlasti pa njihove pečke, vsebujejo flavonoid nobiletin, ki pomaga v bitki proti debelosti, varuje zdravje arterij ter ščiti pred diabetesom tipa 2.

Nekaj lepotnih namigov

Celo olupek mandarine je zdrav, saj vsebuje zdravilna eterična olja. Dišeče olupke narežite, jih posušite in pospravite ter jih med zimo dodajte čajem ali dišečim zimskim kopelim. Seveda kot dodatek čajem uporabljajte le olupke neškropljenih, organsko vzgojenih mandarin.

Da je vse vitamine in minerale iz mandarin najlažje izkoristiti z uživanjem sadežev ter tako poskrbeti za zdravje in lepoto, že veste. Do lepe in zdrave kože pa vam bo pomagala tudi maska iz sočnih sadežev. Poglejte si dve, eno za mastno in eno za suho kožo.

  • Če je vaša koža suha, sok ene mandarine pomešajte z jajčnim rumenjakom, žlico medu in žlico olivnega olja. Mešanico nanesite na obraz, vrat in dekolte. Počakajte pol ure in sperite z mlačno vodo.
  • Če imate mastno kožo, zmečkajte mandarino, dodajte ji tri žlice smetane, žlico jogurta in nekaj kapljic limoninega soka. Masko nanesite na obraz in počakajte 20 minut ter jo nato sperite z mlačno vodo. 
Deli s prijatelji