VADBA

Lastno telo je največje breme

Objavljeno 26. februar 2013 13.20 | Posodobljeno 26. februar 2013 13.21 | Piše: Miha Kolšek

Fitnes naprave imajo pred drugimi oblikami vadbe še vedno prednosti.

Potisk s prsi. Foto: Aleš Černivec/ Delo

Na napravah v fitnesu je gibanje omejeno na določeno smer in amplitudo. Tako je izvedba varnejša in bolj nadzorovana, kar je zlasti pomembno za začetnike. Prav tako je lažje določiti breme in zato lažje spremljati napredek. Zelo koristne so tudi pri porehabilitacijskih procesih, kjer je obremenjevanje sklepov manjše in zato na trenažerjih delamo vaje odprte kinetične verige. S trenažerji se učinkovito odpravljajo mišične asimetrije udov ali trupa.

Tokrat bomo za lažjo predstavo z izbranimi vajami prikazali razliko med obremenjevanjem iste mišične skupine na trenažerju in s funkcionalno vajo.

1. Potisk s prsi

Vaja krepi prsne mišice in iztegovalke komolca. Ker je hrbet podprt in smer giba točno določena, je izvedba zelo varna. Prav tako se vaja lahko izvaja enoročno, kar je zelo uporabno pri mišičnih asimetrijah.

1. a - Sklece na trakovih

Položaj zgornjega dela telesa od pasu navzgor je enak tistemu na napravi, vendar ta položaj opore na rokah in nogah zahteva močan trup, zelo dobro stabilizacijo ramenskega sklepa, saj so trakovi premični v več smeri, prav tako so napete sprednje stegenske mišice. S krčenjem rok v komolcih previdno spustimo trup proti tlom in dvignemo v začetni položaj. Pomembno je, da se boki ne spuščajo ali dvigajo nesorazmerno z delom rok, tako bi lahko poškodovali hrbtenico. Vaja poleg prsnih mišic krepi stabilizatorje trupa in ramenskega sklepa in statično moč nog.

2. Potisk z nogami
 na napravi

Stol omogoča idealno oporo hrbtu, tir gibanja pa določa smer in amplitudo. Paziti moramo le na pravilno postavitev stopal in nedokončano iztegovanje v kolenih. Vaja krepi mišice nog.

2. a - Počep z drogom

Položaj telesa je zelo podoben tistemu na napravi, le da je za vztrajanje v njem potreben veliko večji nadzor nad vsemi deli telesa. Breme nosimo na ramenih, zato je hrbtenica bolj obremenjena kakor na napravi, vendar je s tem aktivnih veliko več mišic, približno 256. Hrbet mora biti poravnan, stabilizatorji trupa aktivni. Počasi se spustimo v počep približno do kota 90 stopinj.

3. Izteg hrbta

S pravilno nastavitvijo naprave je izvedba preprosta in varna, paziti moramo, da je hrbet raven. Vaja krepi ekstenzorje trupa in kolka. Pri izvajanju z eno nogo krepimo vsako stran posebej.

Deli s prijatelji