ZGOVORNO

Lasje opozarjajo na zdravstvene težave

Objavljeno 04. december 2015 10.00 | Posodobljeno 04. december 2015 10.00 | Piše: M. F.

Ne zamižite, če vam lasje pretirano izpadajo, nenadoma postanejo tanki in slabotni ali izgubijo svojo barvo.

Poškodovani lasje niso le estetska težava.

Čeprav veljajo lasje za najlepši okras, so več kot to. Tako kot nohti nam namreč veliko povedo o zdravju našega telesa. Če na njih opazite katero od naslednjih sprememb, je nikar ne ignorirajte, pač pa poiščite zdravniško pomoč.

Pretirano izpadanje las

V povprečju na dan izgubimo do 150 las, kar je povsem normalen pojav. Če pa opazite, da so vam lasje nenadoma začeli izdatneje izpadati, je najbolje obiskati zdravnika. Pretirano izpadanje je lahko znak porušenega hormonskega ravnovesja, nepravilnega delovanja ščitnice, pomanjkanja mineralov v telesu, kot sta železo in cink, lahko pa gre tudi za posledico uživanja nekaterih zdravil.

Tanki in slabotni lasje

Če so bili vaši lasje nekoč močni in gosti, nenadoma pa se je njihova kakovost spremenila ter so postali tanki in slabotni, to kaj lahko nakazujejo na hipotireozo. Gre za stanje, ko ščitnica proizvaja premalo hormonov. Ta uravnava delovanje endokrinega sistema, in kadar ne deluje pravilno, se to pozna tudi na kakovosti las, zato bi bilo primerno poiskati pomoč zdravnika.

Na spremembe v strukturi las lahko vpliva tudi stres. Zaradi kroničnega stresa lasje rastejo počasneje ter postanejo suhi in brez sijaja. Kronična napetost namreč vpliva na zadrževanje natrija v telesu, ta se akumulira okoli lasnih korenin, to pa zmanjša prenos hranljivih snovi v naglavni okras.

Lasje izpadajo v šopih

Izpadanje las v pramenih je lahko znak avtoimunske bolezni Alopeciom areatom (krožno izpadanje las), ki je posledica velikih sprememb v organizmu, zaradi katerih je okrnjeno delovanje imunskega sistema, to pa se kaže tudi s slabljenjem lasnih korenin.

Prav tako lahko izpadanje las v šopih povzročajo citostatiki (zdravila proti raku), antidepresivi, hormonske terapije (testosteron), zdravila za zmanjševanje maščobe v krvi in določene vrste zdravil za visok krvni tlak. Vsekakor pa gre za resno opozorilo in je potreben obisk zdravnika.

Nenadno sivenje las

Če ste komaj zakorakali v trideseta, lasje pa vam že občutno sivijo, vam kaj lahko primanjkuje vitamina B12 in B9 (folna kislina).

Zgodnje sivenje las je lahko tudi posledica slabe kakovosti krvi in težav z ledvicami, sprememb v delovanju ščitnice ali bolezni vitiligo. To je kronična kožna bolezen, pri kateri se na koži pojavijo področja brez pigmenta, lasje pa zaradi tega postanejo beli.

Zelo lomljivi lasje

Lasje so v večini sestavljeni iz beljakovine keratin. Pomanjkanje beljakovin v prehrani jih zato lahko oslabi in postanejo lomljivi ter razcepljeni. Prav tako lahko lomljivost las povzroči podhranjenost, kar pomeni, da telesu primanjkuje določenih hranljivih snovi. Običajno gre za posledico enoličnih diet. Krivca za razcepljene lase lahko iščete tudi v pomanjkanju vitaminov A ali H (biotina) ter v pretiranem izpostavljanju UV-žarkom.
 

Deli s prijatelji