PREVENTIVA

Lahko šampanjec prepreči alzheimerjevo bolezen?

Objavljeno 23. april 2017 16.00 | Posodobljeno 23. april 2017 16.09 | Piše: M. F.

Določene sestavine v njem otežujejo pojav nevroloških obolenj in krepijo spomin.

Trije kozarčki na dan za boljši spomin.

Trije kozarci šampanjca na dan lahko preprečijo pojav alzheimerjeve bolezni in drugih oblik demence, trdijo znanstveniki. Kot se je namreč izkazalo, določene sestavine v njem otežujejo pojav nevroloških obolenj in krepijo spomin. Profesor Jeremy Spencer, eden od akademikov, ki je sodeloval pri študiji, ko so jo na laboratorijskih podganah izvedli na univerzi Reading, je ob zaključku te izjavil, da so bili izsledki dramatični.

Zmerno uživanje

Kar znanstvenike posebej razveseljuje, je dejstvo, da jim je prvič uspelo dokazati, da zmerno uživanje penine (do treh kozarcev na dan) pozitivno vpliva na kognitivne sposobnosti, kot je spomin.

Res je sicer, da strokovnjake čaka še dolga pot, da bi te učinke dokazali tudi pri ljudeh, a študije že potekajo in so osredotočene predvsem na rizične skupine, kot so starejša populacija in tisti, pri katerih bi lahko bila demenca dedno pogojena.

Tiskovni predstavnik britanskega društva za alzheimerjevo bolezen je izsledke komentiral kot zanimive, a vendar, glede na to, da je bila študija izvedena na laboratorijskih živalih, opozarja, da gre nedvomno počakati na dognanja tistih, ki preučujejo vpliv penine na možgane ljudi, poroča harpersbazaar.com.

Deli s prijatelji