ZDRAVO

Kraljica zelena solata

Objavljeno 27. april 2013 09.00 | Posodobljeno 27. april 2013 09.00 | Piše: M. F.

Je idealna, saj je okusna, bogata z beljakovinami, vitamini, minerali in vlakninami ter skopa s kalorijami.

Zelena solata: sočna, hrustljava, okusna in hkrati zdrava.

Hrustljava, sočna in okusna zelenjava je nedvomno pogosto na vaših mizah. In prav je tako, saj je prava zakladnica hranljivih snovi. Solata je zdrava za srce in je odlična za vse, ki so na dieti. Izjemno bogata je z vitamini, s fitonutrienti ter folati. Skledica zelene solate ima več vitamina C kot srednje velika pomaranča in je močan antioksidant, ki pomaga imunskemu sistemu pri zaščiti pred boleznimi. Kaj še vsebuje solata?

Beljakovine

Beli deli listov solate vsebujejo približno 18 odstotkov proteinov, kar je le malo manj, kot jih je, denimo, v grškem jogurtu. Poleg tega se v zelenih listih skriva kar osem za presnovo nujno potrebnih aminokislin.

Folno kislino

Folna kislina je ena od vitaminov B-kompleksa in je pomembna zlasti za nosečnice. Preprečuje namreč nepravilnosti pri razvoju zarodkovega hrbteničnega kanala in s tem omogoča pravilen razvoj živčnega sistema. Prav v zeleni solati je veliko folne kisline, zato bi nedvomno morala biti del vsakodnevne prehrane bodočih mamic.

Minerale

Med njimi kalcij, železo, kalij, magnezij, mangan in baker. Kalij uravnava količino tekočin v organizmu ter nadzoruje krvni tlak in bitje srca. Mangan je potreben za antioksidacijo celic, baker je potreben za tvorjenje rdečih krvnih telesc, železo je pomembno za nastajanje hemoglobina, saj tako preprečuje anemijo.

Veliko vode

Ena glavica te zelenjave zadovolji 16 odstotkov dnevne potrebe telesa po tekočini.

Vlakna

Tako kot vsa zelenjava je tudi solata bogata z vlakninami in zato odlična za vse, ki imajo težave s prebavo.

Malo kalorij

Solata je idealna za tiste, ki jih mučijo odvečni kilogrami, in one, ki imajo težave s holesterolom. Ima le malo kalorij, snovi v njej pa preprečujejo kopičenje slabih maščob v krvi.

V toplih gredah že zapeljuje sveža, kmalu pa bo prva zrasla tudi na vrtičkih. Brez pomišljanja izkoristite vse njene dobrobiti.
 

Deli s prijatelji