HORMONALNA JOGA

Končno smo odkrile botoks brez stranskih učinkov

Objavljeno 26. junij 2012 13.20 | Posodobljeno 26. junij 2012 13.21 | Piše: Nataša Kralj

O menopavzi in ženskih zadevah govori s takšnim žarom, da pozabiš na vsak ponesrečen hormon, ki ti je kdaj zagrenil življenje.

Čim manj kompliciranja in krem na nočni omarici. Ena dobra krema in dobro olje sta dovolj.

In ne gre za naključje. Alenka Košorok Humar, sicer odvetnica že več kot 20 let, trenutno predsednica Ljubljanskega zbora odvetniške zbornice Slovenije, se že nekaj časa intenzivno ukvarja s  proučevanjem in poučevanjem metode hormonalne joge, vadbe, ki ženskam pomaga, da se naravno, brez kakršnega koli vnosa identičnih in bioidentičnih hormonov, spopadejo z vrstami težav, ki jih povzroča hormonsko nihanje.

Pa saj jih vse še kako dobro poznamo – predmenstrualni sindrom (PMS), policistični jajčniki, čezmerne krvavitve, prezgodnja menopavza, v času menopavze pa vročinski valovi, nihanje razpoloženja, upadanje in nihanje libida, če naštejemo le najpogostejše. Vsekakor ta v Sloveniji prva učenka slovite brazilske učiteljice Dinah Rodrigues – ki je tudi avtorica že omenjene metode in je njeno učinkovitost dokazala z dolgoletnimi študijami in raziskavami – znanje nesebično in z veseljem širi naprej. Čuti, da je to njeno poslanstvo. Pogovor je stekel ob kozarcu sveže iztisnjenega soka rdeče pomaranče, pod božajočimi sončnimi žarki in z izjemno pozitivno naravnanostjo naše sogovornice tik pred njenim odhodom na Rodos, na delavnico, kjer je milo grško nebo že čakalo, da jo/ga prevzame.

Vedno, ko vas vidim, kar žarite. Ali poznate utrujenost? Se sploh spomnite, kdaj se vas je nazadnje lotil prehlad?

Če povem po pravici, se res ne spomnim. Mislim, da gre za način življenja. Nekaj se zagotovo podeduje, a za to mi na srečo ni treba skrbeti, saj imamo po ženski strani v družini dobre gene. Smo zdrave, klene, držimo se pokonci in si zaradi vzgoje niti ne priznamo, da smo kdaj utrujene. Verjamem, da je prag utrujenosti kot prag bolečine – pri kom malce višji, pri drugem nižji. Zagotovo pa se vsakdo izmed nas kdaj sreča z manj rožnatimi trenutki.

Kdaj ste se prvič srečali z meditacijo?

Bilo je na Pokljuki. Tam sem bila na počitnicah s prababico in praprateto. Stara sem bila tri, štiri leta, ko sem se začela pogovarjati s smrekami, vilinskimi bitji. Mislim, da sem takrat celo šla iz telesa. Kot so mi kasneje povedale moje sorodnice, so me povsod iskale, na koncu pa me našle pod posteljo (smeh). Da je šlo za neke vrste meditacijo, sem spoznala dosti pozneje.

Ko sva prvič govorili, ste mi dejali, da ste poklicno v odvetniških vodah, a da je vaša srčna kariera poučevanje joge.

Čutim, da je poučevanje joge moje poslanstvo. Čeprav ne smem biti krivična do svojih korenin, izobrazbe, na koncu koncev tudi kolegov in kolegic. Poklic odvetništva, ki sem ga nasledila po očetu, dedku in pradedku, mi pomeni zemljo. Poslanstvo odvetnika je pomagati ljudem in je vedno bolj aktualno, saj se ljudje vedno težje znajdemo v tem svetu, vedno težje najdemo svoj prostor in rešitev za svoje težave – sploh je temu vedno težje kos preprosti človek. Prav zato rada opravljam svoj poklic, nekako me prizemlji.

Pravijo, da kdor išče, ta najde. Kaj ste iskali, da vas je tako pritegnila hormonalna joga, s katero se zadnja tri leta intenzivno ukvarjate?

Ena izmed mojih dobrih lastnosti je ta, da sem izjemno odprta in intuitivna, poleg tega pa veliko berem. V času, ko sem bila v

 

Opažam, da se vendarle dogajajo spremembe, da ženske vse bolj odkrito govorijo o sebi in si želijo kakovostnejše življenje.

predmenopavzi – v kateri sicer menim, da sem še danes – sem imela težave, a se jih še niti nisem dobro zavedala, dokler nisem v eni izmed nemških revij prebrala intervjuja z Dinah Rodrigues, brazilsko učiteljico, ki je v devetdesetih zasnovala metodo hormone yoga therapy kot učinkovito alternativo za lajšanje vseh vrst težav, ki jih povzroča hormonsko nihanje.

In če se ne motim, ste se prav zaradi omenjenega članka odpravili v Pariz …

Res je. Nemudoma sem se prijavila na njen tečaj in ga tudi uspešno opravila. Dinah me je navdušila s svojo neverjetno energijo, vitalnostjo, poleg tega je imela vadba takojšnje učinke. Naj povem, da je avtorica maja praznovala 85 let in je še vedno zelo aktivna in v odlični formi!

Za kakšno vadbo pravzaprav gre?

To je zelo dinamična telesna vadba, joga, prepletena s tibetanskimi energetskimi vajami. Telo z gibom in dihom pripraviš, da je sposobno sprejeti sporočila, obenem pa usmerjaš energijo v točno določeno žlezo, ki jo želiš aktivirati in uravnati hormone. Gre za naravno metodo, ki pospeši in uravnovesi delovanje žlez z notranjim izločanjem. Vaje so preproste, posebno predznanje joge ni potrebno, zahtevajo pa redno prakso. Obstaja posebna vadba za ženski endokrini sistem in posebna za moškega.

Rodriguesova pomaga spoznati, da menopavza ni nikakršen bavbav. Zakaj po vašem mnenju sploh ta negativni prizvok?

Tudi ženske smo krive, da je tako. Preganjati nas začne občutek krivde, ko nimamo več menstruacije, ko libido niha, prav tako razpoloženje, in vse to vestno pometamo pod preprogo. Čeprav na svojih delavnicah opažam, da se vendarle dogajajo spremembe, da ženske vse bolj odkrito govorijo o sebi in si želijo kakovostnejšega življenja. Vsaka ima svoj hormonski zapis, tako kot prstni odtis. Vsaka hormonska slika je enkratna.

Slovenke torej po vašem ne doživljajo menopavze z manjvrednostnim kompleksom?

Vsaj tiste, ki prihajajo na moje tečaje, so zelo ozaveščene in brez kompleksov. Menim, da smo drugačne od prejšnjih generacij. Moja mama sicer ni imela težav, se pa spomnim številnih njenih prijateljic, ki so imele terapije s hormonskimi nadomestki. Danes smo samozavestnejše in smo pri petdesetih videti, kot smo bile včasih pri tridesetih (smeh).

image

Katere so najpogostejše težave, zaradi katerih prihajajo k vam?

Prevladajo vročinski valovi, oblivanje, slab spomin, nihanje razpoloženja, suhost sluznice, vnetje mehurja, motnje spanja, preveliko izpadanje las zaradi preveč testosterona in še bi lahko naštevala.

Kako je z odpravljanjem oziroma blaženjem PMS, ki je vse pogostejša nadloga pri mladih ženskah?

Pravzaprav se da mlajšim pomagati še hitreje, saj pri njih sistem zelo hitro odreagira. Lani se je pri meni oglasilo 23-letno dekle, ki je imelo zelo hude težave s policističnimi jajčniki in PMS. Po redni vadbi se ji je to uredilo in postala je veliko bolj pozitivno naravnana. Zdaj je ta deklica, Kaja po imenu, moja asistentka. Imela sem tudi nekaj deklet, ki so prišle zaradi težav z zanositvijo. V vseh primerih pa velja, da vsaka vztrajna tečajnica hitro izboljša svojo hormonsko sliko.

Zakaj nam hormoni tako nagajajo? Kaj delamo narobe?

Najhujši sovražnik hormonskega ravnovesja je stres. Predstavljajmo si, da imamo nadledvične in spolne žleze. Spolne žleze proizvajajo med drugim hormon estrogen, ki je najbolj ženski hormon. Šestdeset odstotkov je proizvedenega v jajčnikih, štirideset v nadledvičnih žlezah. Če te usmerijo vso dejavnost v stresne hormone, na primer kortizol, ostane malo aktivnosti za kaj drugega. Do 36. leta se ta stres nekako porazdeli. Tudi če je stresa več, ga še nekako kompenziramo, saj spolne žleze takrat zelo aktivno delujejo. Po 36. letu pa se začne upad in takrat ponavadi občutimo največ stresa. Imamo družine, otroke, naporne službe – vse to in še več zmoremo ali ne zmoremo. Ni nam v korist, da delovanje jajčnikov takrat počasi upada, in to je lahko razlog, da nastopi (pred)menopavza pri štiridesetih ali celo prej. Ne smemo tudi pozabiti, da je delovanje vseh naših žlez in s tem celotni endokrini sistem povezano v celoto. Tudi optimalno delovanje ščitnice in obščitnic je zelo pomembno. Kot dobro uigran simfonični orkester.

Zadnje čase se veliko govori in piše o tem, da je joga lahko nevarna.

Joge bi se morali vedno lotiti z dobrim učiteljem. Sem pa opazila tudi pri sošolcih in kasneje pri poučevanju joge hatha, da smo ljudje tako naravnani, da želimo preseči sami sebe in se nam preveč mudi v prezahtevne poze. Pri hormonalni jogi bi se težko pojavile poškodbe. Vaje se da prilagoditi, tako da izvajanje ni ovira niti pri tistih, ki imajo težave s hrbtenico, sklepi … Vaje lahko izvajaš tudi, če si v invalidskem vozičku, s tem da je učinek enako zadovoljiv.

Dinah Rodrigues v svojih priročnikih deli številne nasvete, med drugim pravi, da imamo lahko zdrave in sijoče lase samo, če jih umivamo s hladno vodo. Se tega držite tudi vi?

Po naravi sem pita, kar pomeni, da imam v sebi večni ogenj. Tako pri frizerju prosim, da me umiva z mrzlo vodo, kar mi resnično bolj ustreza. Je pa res, da Dinah svetuje tudi, naj si ne barvamo las, a tega svojemu frizerju še nisem predlagala. (Smeh.) Dobro sem si zapomnila tudi, da je koristen kozarec rdečega vina na dan. (Smeh.) Drugače pa imam kup svojih receptur. Rada kuham in sem za čim bolj naravne zadeve, čim manj kompliciranja in krem na nočni omarici. Ena dobra krema in dobro olje sta dovolj. Avokadovo je sploh enkratno!

Včasih pozabljamo, da se lahko tudi bolečine v sklepih pojavijo zaradi neuravnovešenega hormonskega stanja.

Težave s sklepi lahko nastanejo že prej, a zelo veliko žensk, ki imajo težave z bolečimi, zateklimi sklepi, ne razume, da se tako kot sluznica tudi sklepi izsušijo in jih je zato treba fino podmazati. Hormonsko ravnovesje se da namreč gojiti tudi s pravilno prehrano. Ne bojte se olja, ne bojte se masla! Od zelenjave ne bomo pridobili nič, če ne bomo nanjo kanili vsaj treh kapljic olja. Svetlinovo je odlično tako za zunanjo nego kot za usta. Ne smemo pa se mazati s tistim, česar ne bi tudi pojedli.

Kakšna ženska bi sedela pred menoj, če je med listanjem neke nemške revije pred tremi leti ne bi tako zelo očaral intervju z Rodriguesovo?

Zanimivo vprašanje. Težko rečem … Verjetno ista, a še zdaleč ne tako zadovoljna. Hormonalna joga mi je odprla nova obzorja, in ker v to metodo absolutno verjamem, znanje z veseljem predajam naprej. Najprej sem navdušila svoje prijateljice, in ker je zanimanja vse več, zdaj vodim tudi delavnice. Odkrili smo botoks za obraz, za ravnovesje hormonov smo odkrili bioidentične hormone, zdaj pa končno še botoks brez kakršnih koli stranskih učinkov za svoj endokrini sistem – in to je hormonalna joga.

Mislite, da bi vas brez omenjene vadbe danes oblivali vročinski valovi?

(Smeh.) Da, zagotovo. Težave bi vsekakor bile. Drugače pa gledam na menopavzo zelo široko, kot na človeško ustvarjanje in ne kot breme, kaj šele kazen. Zame je perspektiva hormonalne joge v tem, da se lahko kakovostno staram z veseljem, modrostjo, in vem, da bom pri petinosemdesetih resda s kakšno gubo več, a še vedno enako radoživa, nasmejana in malce nora. (Smeh.)

Deli s prijatelji