POZOR

Kje je največ pesticidov

Objavljeno 17. marec 2017 08.00 | Posodobljeno 17. marec 2017 08.00 | Piše: M. F.

Vodijo jagode, tesno jim letos sledi špinača.

Špinača se je na lestvici znatno povzpela.

Ameriška neprofitna organizacija Delovna skupina za okolje (Environmental Working Group, EWG) vsako leto izdela lestvico pridelkov z najvišjo stopnjo vsebnosti pesticidov.

V letu 2017 je bilo največ teh mogoče najti v jagodah, vse nevarnejša postaja špinača, ki je z lanskega osmega mesta skočila na visoko drugo mesto. 

»Nekateri pridelki so zaščiteni z olupkom, kar jih varuje pred tem, da bi pesticidi prodrli v sam plod. Veliko sadja in zelenjave pa takega zaščitnega sloja nima. Sadeži, kot so jagode, imajo vedno v sebi veliko pesticidov,« je povedala analitičarka pri omenjeni organizaciji Sonya Lunder in izpostavila špinačo. »Letos smo med analizo ugotovili, da je v njej relativno veliko novih fungicidov ter tudi insekticidov.«

Tu pa je lestvica 12 živil z najvišjim odstotkom pesticidov.

 1. jagode
 2. špinača
 3. nektarine
 4. jabolka
 5. breskve
 6. hruške
 7. višnje
 8. grozdje
 9. zelena
 10. paradižnik
 11. paprika
 12. krompir

Dobro in slabo

Uporaba pesticidov pri vzgoji sadja in zelenjave je dvorezni meč. Na eni strani pridelke ščitijo pred škodljivci, na drugi strani pa so škodljivi za naše zdravje. V majhnih količinah sicer niso nevarni, če pa se v organizmu konstantno kopičijo, lahko prinesejo posledice.

Težava je predvsem v količini

Res je sicer, da dolgoročne posledice uživanja pesticidov še niso znane, a kot je povedal Čenšeng Lu, profesor biologije na univerzi Harvardu, tisti, ki pesticide uporabljajo, trdijo, da to počnejo v varnih količinah, vse več pa je dokazov, ki pričajo o nasprotnem.

Je organsko varneje?

Kupovanje pridelkov organske vzgoje ne pomeni, da smo pred pesticidi varni. Pridelovalci v tem primeru uporabljajo tiste naravnih izvirov in strokovnjaki še ne vedo, ali so večje količine naravnih pesticidov prav tako nevarne kot manjši odmerki sintetičnih.

Vendarle koristno

Ta raziskava res lahko služi kot informacija, kateri pridelki so manj in kateri bolj obremenjeni, a vendar strokovnjaki ljudem še zdaleč ne priporočajo, da bi se morali sadju in zelenjavi odpovedati. Kot dodajajo, so pozitivni učinki teh na zdravje vendarle večji od tveganja, ki ga prinašajo pesticidi.
 

Deli s prijatelji