JOGA

Katji Kovačič je bila joga namenjena

Objavljeno 12. januar 2015 12.30 | Posodobljeno 12. januar 2015 12.30 | Piše: Polona Pirc

Katja Kovačič je na življenjski prelomnici odšla v Indijo na soočenje s seboj. Našla se je, našla pa je tudi posebno jogo jin. Ta jo je odpeljala na drugi konec sveta, v ZDA, kjer je postala učiteljica terapevtske joge. Nekdanja televizijka zdaj pridobljeno znanje posreduje naprej.

Katja Kovačič v San Franciscu, s svojo učiteljico terapevtske joge, svetovno znano Cheri Clampett. Foto: osebni arhiv

Z jogo živi že skoraj desetletje, s samozavedanjem še precej dlje. K temu jo je, kot vse druge, ki cenijo moč svoje notranjosti, pripeljalo življenje. Katja Kovačič je vaditeljica terapevtske joge in dihanja.

Za jogo jo je navdušila mama, že pred leti maserka shiatsu, a je Katja takrat še trenirala tenis. Ko je lopar postavila v kot, pa si je zaradi bolečin v križu našla učitelja joge, pri katerem vadi še danes. Spoznala je, kako zelo so zaradi treningov zategnjeni njeno telo in mišice ter kako napačna je njena drža. Vadba jo je navdušila in blagodejno pomagala njenemu bolečemu križu ter hrbtenici.

Z jogo je spoznavala sebe, raslo je navdušenje nad to starodavno vadbo, ki predanim prej ali slej postane življenjski slog. Leta 2010 se je v času življenjske prelomnice odpravila v Indijo po spremembo in soočenje s seboj. V jogističnem centru, ašramu, je ostala 14 dni. Po šest ur in več vadbe različnih zvrsti joge na dan, način življenja, energijska vibracija in pospravljanje duše so naredili svoje. Na božični večer je tam spoznala tudi jogo jin, segla ji je globoko v srce in jo prežela z ljubeznijo. Želja po učenju te vrste joge se je znova zbudila lani, ko je začela brskati za možnostjo izobraževanja, a so se začela naključja, ki to niso. »Bilo mi je namenjeno,« smeje pove Katja.

Z jogo je spoznavala sebe, raslo je navdušenje nad to starodavno vadbo, ki predanim prej ali slej postane življenjski slog. 

Super za nosečnice

Pod budnim očesom svetovno znane učiteljice Cheri Clampett, ki je iz joge jin razvila terapevtsko vadbo, je v San Franciscu v ZDA dobila licenco za učiteljico. In kaj je terapevtska joga? »Odpelje nas na notranje potovanje do globinske regeneracije telesa in duha. Vadbo sestavljajo nežna in regerativna joga jin, terapevtski dih, vodena meditacija in delo z energijo. Vaje se izvajajo s pripomočki, v posameznih položajih vztrajamo dlje kot pri običajni jogi, razteg je zato bolj globinski. Skrbimo za zdravo hrbtenico, odpiranje medenice, ramenskega obroča, raztezamo vezivno tkivo, mišično ovojnico, odpiramo energijske meridiane, povezujemo se s svojim centrom. Primerna je za vse: mlajše, starejše, za okrevanje po poškodbi ali operaciji, vrhunske športnike, super je tudi za nosečnice in vse, ki živimo v napetem, stresnem tempu, saj ponuja regenerativni odmik od divjanja in akcije v mir in notranjo tišino,« je opisala Katja. Njena želja je voditi majhne skupine, saj lahko tako nadzoruje učence, da vaje izvajajo pravilno. Pri individualnih seansah je pristop drugačen, jasno, bolj oseben, predvsem pa se lahko posveti točno določenemu delu telesa, duše oziroma blokadi. Vadbi in položajem se dodata še masaža posameznih predelov in pritisk na energetske točke.

Adijo, televizija

Temu znanju sicer diplomantka Univerze Texas Tech dodaja še študij psihoterapije, trenutno je v drugem letniku. Psihoterapijo je našla, ko je predelovala svoje življenjske izgube. »V nekem trenutku sem spoznala, da sama tega ne bom mogla predelati,« odkrito pove, kako je ob pomoči terapevtke neverjetno hitro napredovala in osebnostno zrasla. Takrat je tudi spoznala, kaj si res želi delati – pomagati ljudem, raziskovati sebe, poučevati terapevtsko jogo in dihanje. »Psihoterapija ima žal še vedno negativni prizvok, povezuje se jo z depresijo, psihičnimi bolniki in zlomi, v bistvu pa bi jo morali poučevati že v šolah, saj pomaga razumeti sebe in druge,« pove bodoča diplomirana psihoterapevtka. Decembra lani se je končalo njeno delo na POP TV, kjer je delala v PR-službi, in zdaj se posveča čimprejšnjemu uresničenju svoje vizije – poučevanju terapevtske joge. Želi si voditi skupinsko ter individualno vadbo, nekoč tudi center, v katerem bo pomagala ljudem. V pripravi na nov začetek pa se kmalu odpravlja po dodatno znanje, na novo izobraževanje čez lužo. 

Blokada, bolečina, olajšanje

Individualno seanso terapevtske joge pri Katji sem, da bi delovanje njene vadbe lažje razumela, preizkusila tudi avtorica članka. Učinek ležanja v določenem položaju ob pritisku na predel energetske blokade me je presenetil. Morda le v vednost: sama sem bila na to pripravljena – v prvi fazi se lahko telo odzove s še močnejšo bolečino, iz podzavesti potegne kakšne situacije, ki ste jih potisnili tja, ker so bolele, lahko zaboli tudi drugje. Pri meni je olajšanje sledilo po nekaj dneh, seveda pa je najboljša redna vadba, saj s tem sproti čistimo tisto, kar se nabira ob vsakodnevnem stresu.

Deli s prijatelji