OBRAMBA

Kako se izogniti virozi

Objavljeno 15. februar 2013 13.10 | Posodobljeno 15. februar 2013 13.12 | Piše: A. J.

Za obrambo pred virusi lahko učinkovito poskrbite tudi brez zdravil.

Tudi v Sloveniji krožijo trije virusi gripe, in sicer dva podtipa A (pandemski H1N1 in H3N2) ter virus gripe B.

Ni ravno v tolažbo, a ko v grlu začutite tisto za prehlad značilno srbenje oziroma prasketanje, je že prepozno. Virus se je v vaše telo naselil in postal aktiven že vsaj dan, najverjetneje pa kar tri ali štiri dni prej. Da se to ne bi dogajalo prepogosto, obstaja nekaj ne preveč kompliciranih in predvsem naravnih načinov. Ti virusom onemogočajo lahek vstop v telo in načenjanje že tako ali tako od zime utrujenega organizma.

Umivanje rok: tudi do 80 odstotkov virusov se v telo prebije s pomočjo kašljanja, kihanja in dotikanja. Redno umivanje rok pred obroki in po njih, pogostejše čiščenje z dotiki najbolj obremenjenih predmetov (telefon, kljuke ...) in tistih delov bivalnih in delovnih prostorov, ki jih najbolj uporabljamo.

Spanje: zadostna količina spanca je temelj, na katerem organizem gradi odpornost in krepi imunski sistem. Vsaj sedem ur spanca, najbolje pa še kakšna več vsak dan je čas, v katerem lahko telo učinkovito nevtralizira napade virusov in se regenerira.

Telesna aktivnost: redna vadba poveča pretok krvi, zaradi česar se poveča količina za zdravje potrebnih rdečih krvničk, ki napadajo in nevtralizirajo viruse.

Minerali in soli: nujno potrebni elementi za ohranjanje telesa v za boj proti virusom primerni kondiciji. Zmanjšanje sladkega, s kalorijami preobremenjenega vnosa hrane, namesto tega povečan vnos zelenjave, sadja.


Česen: je učinkovit proti različnim oblikam virusov, predvsem zaradi alicina, antibakterijskega in antineoplastičnega sredstva, ki deluje kot učinkovit zaviralec širjenja virusov.

Voda: premajhna količina vnosa tekočine onemogoča normalno delovanje imunskega sistema. Glede na suh zrak v ogrevanih prostorih sta potrebna velika pozornost in konstanten vnos tekočin, predvsem vode in drugih nesladkanih pijač.

Izogibanje alkoholu: preveč alkohola negativno učinkuje na imunski sistem

Masaže: ne samo zaradi zmanjševanja stresa, masaža pozitivno učinkuje tudi na delovanje organizma. Povečana prekrvitev je nedvomno eden od ključnih dejavnikov, ki pozitivno delujejo na telo oziroma počutje.

Spolnost: pogosta (vsaj trikrat na teden) spolna aktivnost poveča nastajanje imunoglobina A, protitelesa, ki uspešno zavira nastanek prehlada.

 

Deli s prijatelji