POMOČ

Kako dobrodelnost vpliva na zdravje

Objavljeno 15. december 2017 07.55 | Posodobljeno 15. december 2017 07.57 | Piše: M. F.

Dobro je za tiste, ki jim pomagate, ter tudi za vas.

Pomagati drugim pomeni tudi skrbeti zase.

Mesec december naj bo čas, ko pogosteje pomislite na pomoči potrebne in se vključite v katero od dobrodelnih dejavnosti na lokalni, nacionalni ali mednarodni ravni. S tem namreč ne boste pomagali le drugim, ampak boste veliko dobrega storili tudi zase. Poglejte šest načinov, kako dobrodelnost vpliva na tiste, ki pomagajo.

Prostovoljstvo ustvarja tesna prijateljstva

Ko se pridružite kateri od skupin prostovoljcev, spoznate ljudi, ki imajo podobna stališča, nazore, interese in mišljenje. Dokazano je, da se med prostovoljci stkejo najtrša prijateljstva, kajti porodijo se med ljudmi, ko jih veže ista strast, ki ni povezana s sebičnostjo. Ravno pravi prijatelji pa so tisti, ki zagotavljajo daljše in srečnejše življenje.

Manjša občutek osamljenosti

Osamljenost je v sodobnem času pereč problem, saj se ljudje vse redkeje družijo, s tem pa ogrožajo tako svoje zdravje kot počutje. Najlažji način premagovanja osamljenosti je pridružitev prostovoljcem, saj se tako obdate z ljudmi in z njimi deliti podobne interese, na prvem mestu med njimi pa je pomoč drugim.

Spodbuja zdravje

Prostovoljstvo na posameznike vpliva dolgoročno. Družbena interakcija namreč izboljšuje tako mentalno kot fizično zdravje in varuje pred tesnobnostjo in depresijo, hkrati pa se v družbi drugih krepi tudi odpornost.

Zagotavlja čustveno stabilnost

Ste pogosto žalostni, potrti, se počutite neizpolnjeni in prazni? Torej se pridružite prostovoljcem. Pomoč drugim ima izjemno moč pri premagovanju negativnih občutkov in iskanju smisla življenja, saj zagotavlja čustveno stabilnost.

Izboljša samopodobo

Če bi radi okrepili samopodobo in se naučili ceniti sebe, pomagajte pomoči potrebnim. Zlasti to velja za najstnike in mlade s kompleksi ter slabo samopodobo.

Pomaga do boljše fizične pripravljenosti

Ne glede na to, komu in kje boste pomagali, prostovoljstvo v večini primerov vključuje fizično gibanje. Kar pomeni, da bo treba iz toplega stanovanja in se dodobra razgibati med delom. Ko torej energijo vlagate v prostovoljstvo in društvo, kateremu ste se z namenom pomoči pridružili, jo v veliki meri vlagate tudi vase.

Deli s prijatelji