CIGARETI

Kajenje - privlačna nevarnost

Objavljeno 06. julij 2014 19.40 | Posodobljeno 06. julij 2014 19.42 | Piše: U. S.

Kajenje je vse bolj smrtonosno in povzroča več odvisnosti kot pred petimi desetletji, sporoča ameriška nevladna organizacija, ki se zavzema za zmanjšanje porabe tobaka in smrtnih žrtev v ZDA in po svetu. In razkriva, zakaj.

A medtem ko se odstotek kadilcev med odraslimi moškimi že lep čas zmanjšuje, se med odraslimi ženskami veča.

Cigarete so bolj nevarne kot kdaj prej: kriva so tobačna podjetja, ta so v zadnjih petih desetletjih poskrbela, da so kadilci postali bolj odvisni od cigaret, ki so precej bolj smrtno nevarne! Nevladna organizacija Campaign for Tobacco-Free Kids iz Washingtona D. C. (vodilna sila v boju za zmanjšanje porabe tobaka in smrtnih žrtev v ZDA in po svetu) je poskrbela za infografiko, ki razkriva, koliko so se v zadnjih 50 letih spremenile cigarete. Zdravniki, ki delajo pri organizaciji, svarijo, da so sodobne cigarete bolj škodljive kot kdaj prej in povzročajo večje tveganje za razvoj bolezni kot tiste, ki so jih prodajali leta 1964, ko so najvišji zdravniki uradniki v zdravstveni službi v ZDA prvikrat opozorili pred nevarnimi vplivi kajenja za zdravje. 

Cigarete so danes bistveno nevarnejše kot včasih

Raziskava temelji na analizah znanstvenih študij in dokumentov tobačne industrije pa tudi poročil ameriške zdravstvene službe. Ugotovili so, da pri današnjih kadilcih obstaja precej večje tveganje za razvoj raka pljuč in kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) kot leta 1964, čeprav pokadijo manj. Za to so krive spremembe v obliki in sestavi cigaret, trdi organizacija in sporoča, da so v zadnjih 50 letih tobačna podjetja izdelala in oglaševala vedno bolj sofisticirane izdelke, ki so »učinkoviti pri ustvarjanju in vzdrževanju odvisnosti od nikotina«, privlačnejši za mlade kadilce in precej bolj škodljivi. »Vzeli so smrtonosni izdelek, ki povzroča odvisnost, in ga napravili še hujšega ter kadilce izpostavili še večjemu tveganju za odvisnost, bolezni in smrt,« piše v poročilu z naslovom Narejeni za odvisnost. Zasvojenost s cigaretami je večja tudi zaradi višje vsebnosti nikotina. Proizvajalci so v cigarete dodali amoniak, piše v poročilu, ta pospeši hitrost, s katero nikotin pride v možgane. Dodali so tudi sladkor, ki poveča učinke odvisnosti od nikotina in hkrati olajša vdihavanje tobačnega dima. Kajenje današnjih cigaret nikotin iz pljuč v srce in možgane dostavi hitreje. Ker so proizvajalci cigaretam spremenili okus in vonj, ljudje laže začno kaditi in tudi nadaljujejo. Vonj tobaka ni tako oster, saj so proizvajalci dodali levunilsko kislino, zaradi katere je dim blažji in manj dražeč.

Takole piše v poročilu: »Očitno je, da so tobačni izdelki, še posebno cigarete, močno spremenjeni, da bi bili čim bolj privlačni in bi bila tako večja potrošnja pa tudi zasvojenost z nikotinom, drogo, ki povzroča močno odvisnost. Tobačna podjetja vedo, da skoraj vsi novi kadilci zabredejo v odvisnost kot otroci in da se kajenje skoraj vsem novim kadilcem zdi zanič, neokusno, zato skrbno oblikujejo izdelek, da bi bil čim bolj privlačen za ta pomembni trg. Podjetja zapravijo velike vsote denarja za raziskave, kako oblikovati izdelek za zagotovitev teh ciljev, čeprav je zaradi vpliva teh sprememb še bolj nevaren.« 

 

Deli s prijatelji