POČITEK

Kaj se zgodi, če spite v umazani pižami

Objavljeno 29. marec 2017 12.20 | Posodobljeno 29. marec 2017 12.21 | Piše: M. F.

Posledice res niso prijetne.

Nočno opravo naj bi zamenjali vsake tri dni.

Zadeva je res dokaj individualne narave, vendar so statistični podatki zgovorni: moški v povprečju pižamo zamenjajo vsakih 13 dni, ženske pa zgolj vsakih 17. A kot opozarjajo znanstveniki, je ne bi smeli nositi več kot tri noči zapored. Priporočila nekaterih so še skrajnejša: vsako noč naj bi oblekli sveže nočno oblačilo. In kaj vse na vas preži, če je ne perete dovolj pogosto?

Stafilokoki

Na telesih večine so prisotne majhne količine stafilokokov. Gre za bakterije, ki se nahajajo na koži, v nosu, ustih in v majhnih količinah ne povzročajo nikakršnih težav. Te nastopijo, če več noči zapored spite v isti pižami. Količina bakterij, ki se s kože prenese na tkanino, se lahko nevarno poveča, ob ponovnem stiku s telesom pa lahko privede do resnih okužb.

Pršice

Pršice se hranijo z odmrlo kožo, znojem in s prahom, veliko jih je v vzmetnicah, na posteljnini ter tudi na pižami, saj je na njej veliko odmrlih celic. Umazana pižama privlači več pršic, ki lahko povzročijo težave z dihanjem, zlasti med spanjem.

Neprijetni vonji

Vsi vemo, da neredno prhanje in slaba higiena povzročata neprijeten telesni vonj. Da do tega ne bi prišlo, bi morali redno menjati pižamo. Telo se ponoči znoji, tkanina vpija znoj, na ostankih tega se v vlažnem in toplem okolju hitro začno množiti bakterije, ki so krive za zadrego. Četudi se vsak večer prhate, od tega ne boste imeli veliko koristi, če boste nato oblekli umazano pižamo.

Nespečnost

Spanje v čisti pižami zagotavlja občutek svežine in udobja, ob katerih je hitreje mogoče potoniti v spanec. Na drugi strani počitek v umazani spanje ovira, saj se umazanija z nje prenese na kožo, ta se zato izdatneje masti in postane razdražena ter srbeča. Poleg tega je zaradi že omenjenih pršic oteženo dihanje, kar privede do motenj spanja, smrčanja ter tudi alergij, zaradi katerih se ponoči večkrat lahko zbudite.
 

Deli s prijatelji