OKREVANJE

Kaj še poslabša gripo in prehlad

Objavljeno 09. december 2015 08.00 | Posodobljeno 09. december 2015 08.00 | Piše: M. F.

Kadar vas v posteljo položita gripa ali prehlad, se nekaterim živilom raje izogibajte, sicer se boste počutili še slabše.

Najboljši pijači med boleznijo sta voda ali čaj.

Tudi če krepite svoj imunski sistem in si pridno umivate roke, vas lahko ujameta gripa ali prehlad. In kadar se to zgodi, bi ju seveda radi čim prej preboleli. Telo potrebuje čas, da iz telesa izloči viruse in tega ni mogoče prehiteti. Lahko pa poskrbite, da se tedaj, ko boste ležali, ne boste počutili še slabše. Tudi tako, da se izogibate nekaterim živilom, ki še poslabšajo počutje ob gripi in prehladu. Naslednja so na seznamu prepovedanih na prvih mestih.

Sladki sokovi in druge sladke pijače

Vsi kupljeni sokovi so polni sladkorja, ki v telesu povzroča vnetja in dodatno oslabi imunski sistem ter niža sposobnost telesa za boj z okužbo. Enako velja tudi za slaščice in peciva. Pijte zeliščne čaje in jih sladite z medom ali z običajno vodo. Če vam dišijo prigrizki, pa izberite doma pripravljeno pokovko ali sadje. Z njimi boste telo oskrbeli še z vitamini, minerali in vlakninami.

Mleko in mlečni izdelki

Sicer ne velja za vse, a pri nekaterih posameznikih mleko in mlečni izdelki spodbujajo nastajanje sluzi v nosu ali grlu, kar še otežuje dihanje in okrepi kašelj. Če med te sodite tudi sami, se mleku in mlečnim izdelkom v času, ko premagujete bolezen, izogibajte. Če mleko na vas takšnega učinka nima, je skupaj z mlečnimi izdelki priporočljivo, saj je bogat vir beljakovin in vitamina D, ki telesu pomagajo pri premagovanju okužbe. Poleg tega je jogurt probiotik, ki uravnoveša črevesno floro v razbolelem organizmu.

Alkohol

Ko začutite, da se vas nekaj loteva, se izogibajte alkoholu. Ta v organizmu spodbuja vnetne procese in slabi odpornost, telo pa je zato dovzetnejše za bolezni. Poleg tega alkohol dehidrira telo, ki med boleznijo potrebuje več tekočine. Alkohol zato v nobeni obliki tedaj, ko ste bolni, ni priporočljiv, saj bo še poslabšal vaše počutje in okrepil simptome bolezni.

Predlani ogljikovi hidrati

Prepečenec in krekerji so običajno prva izbira tedaj, ko obležimo. A prav ti bolj škodujejo, kot koristijo. Gre namreč za enostavne ogljikove hidrate, ki se v telesu hitro spremenijo v glukozo, povzročijo porast sladkorja v krvi in podobno kot sokovi spodbujajo vnetne procese, s tem pa telo ovirajo v bitki z okužbami. Veliko boljši so polnozrnati izdelki iz sestavljenih ogljikovih hidratov. Ti bodo telesu za dlje časa zagotovili energijo, nihanje sladkorja v krvi pa pod njihovim vplivom ne bo tako izrazito. 

Deli s prijatelji