POVRATEK Z DOPUSTA

Kaj narediti, ko se vrnete z dopusta?

Objavljeno 16. avgust 2011 14.36 | Posodobljeno 17. avgust 2011 07.35 | Piše: M. F.

Domov se vrnite vsaj nekaj dni prej, preden morate ponovno v službo

Vrnitev v službo naj bo nestresna

Poletni dopust je nekaj, kar vse leto nestrpno pričakujemo. Mnogi trdijo, da se brez večdnevnega počitka pod vročim soncem ne bi bili sposobni spopadati z nalogami, ki jim jih prinaša vsakdanjik. A glej ga zlomka! Komaj se dopust dodobra začne, že je tu njegov konec in povratek v vsakodnevni natrpan urnik, kar lahko izzove dokajšnjo mero stresa in v trenutku izniči vse pozitivne učinke počitnikovanja.

Lažje bo s pripravami

Preden zapustite delovno mesto in zaklenete vrata doma, skušajte postoriti kar največ. Če veste, da vas doma čaka razmetano stanovanje, kupi še neplačanih položnic, telefonski klici, ki bi jih lahko opravili pred dopustom, bo vrnitev domov še napornejša. Ali še slabše: o njih boste razmišljali cele počitnice. Med oddihom čim manj razmišljajte o službenih, šolskih ali domačih obveznostih. Če med njim ne morete pozabiti na vsakodnevno rutino, ne bo imel pravega učinka.

Domov vsaj dan ali dva, preden bo treba v službo

Povratka domov ne načrtujte na večer, po katerem vas že čakajo službene obveznosti. Raje se vrnite vsaj dan ali dva prej. V miru razpakirajte, operite perilo, nakupite potrebna živila, poglejte si fotografije, podoživite lepe trenutke, potem pa se začnite počasi prilagajati na vsakodnevne službene in druge obveznosti.

Bodite prizanesljivi do sebe

Ko se ponovno vrnete na delo, se nikar s preveliko vnemo ne lotite vseh nakopičenih nalog: razvrstite jih po prioritetah in ne imejte občutka krivde, če vam ne bo uspelo vseh rešiti na mah. Privoščite si več kratkih premorov kot običajno, da ne boste prehitro žrtev stresa. V mislih se vračajte k najlepšim trenutkom dopusta in tako ohranjajte dobro razpoloženje.

Pa še to: idealni dan za vrnitev v službo je četrtek, v pričakovanju vikenda boste laže premostili razliko med preteklim počitniškim ritmom in delovnim vsakdanjikom.

Deli s prijatelji