JASNE MISLI

Kaj jesti za boljšo koncentracijo

Objavljeno 20. april 2017 09.00 | Posodobljeno 20. april 2017 09.00 | Piše: M. F.

Male sive celice je mogoče spodbuditi s pravim izborom živil.

Borovnice imajo na možgane izjemen vpliv.

Ura se bliža tretji popolne, pred vami je še ogromno dela, vaša zbranost pa je približno taka kot tedaj, ko zvečer ležete v posteljo. Torej potrebujete nekaj, kar bi zbistrilo vaše misli in vam pomagalo skozi vse zadolžitve. Prehranska strokovnjakinja Maria Marlowe svetuje, katero od šestih dobrot, ki v hipu dvignejo ali pomagajo ohraniti koncentracijo, izbrati.

Borovnice

Priljubljena sestavina zmeškov ima na možgane skoraj čudežni vpliv. Borovnice ne krepijo le spomina, ampak spodbujajo pretok krvi skozi možgane in zmanjšujejo vnetne procese v centralnem živčevju, v njih prisotni antioksidanti in flavonoidi pa v hipu razblinijo meglice, ki včasih ovijejo možgane. Kadar si torej na delu privoščite jogurt, mu dodajte peščico ali dve borovnic. Tako boste lažje kos vsem nalogam, ki vas še čakajo.

Orehi

Morda zato, ker po obliki spominjajo na možgane, ali zato, ker vsebujejo alfa lipoično maščobno kislino (ALA), eno od omega tri maščob, ob tem pa še veliko antioksidantov, ki pripomorejo k boljši koncentraciji in izboljšujejo druge možganske funkcije. V publikaciji Journal of Alzheimer’s Disease so pred nedavnim objavili raziskavo, v kateri se je izkazalo, da redno uživanje orehov manjša tveganje za alzheimerjevo bolezen, izboljšuje kratkoročni spomin ter blaži tesnobnost.

Zelena listnata zelenjava

Špinača, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, blitva in podobna zelena zelenjava je polna vitaminov ter mineralov, ki so ključni za boljšo zbranost. V študiji, ki jo je izvedla ameriška družba za eksperimentalno biologijo (Federation of American Societies for Experimental Biology), se je izkazalo, da so imeli tisti, ki so v petih letih vsak dan zaužili skodelico zelene zelenjave, veliko boljši spomin kot 11 let mlajši posamezniki, ki niso uživali teh plodov narave.

Bučna semena

V njih je veliko magnezija, cinka in drugih mineralov, ki pomagajo graditi ter obnavljati možganske celice. Pomanjkanje cinka v prehrani je povezano z alzheimerjevo boleznijo in drugimi degenerativnimi možganskimi motnjami, so zapisali strokovnjaki univerze Kalifornija. Marlowova priporoča 30 gramov semen na dan kot dodatek solatam ali kot samostojni prigrizek.

Čaj mača

Zadnje čase vse bolj priljubljena oblika zelenega čaja ni samo modna muha. Mača čaj v resnici izboljšuje zbranost. Zlasti zaradi kombinacije kofeina in L-tianina. Prav ta namreč pomaga do boljše pozornosti in krepi spomin, so zapisali strokovnjaki z nizozemske univerze Wageningen.

Voda

Dehidracija vodi v glavobole, utrujenost, malodušje in slabo vpliva tudi na možganske funkcije. Voda vam bo tedaj, ko bo koncentracija upadla, pomagala skozi dan. Najbolje bi bilo, da bi jo imeli vedno ob sebi in si za optimalno izvedbo privoščili vsaj osem kozarcev na dan.

 

Deli s prijatelji