ZDRAVA HRANA

Kaj je na črnem seznamu?

Objavljeno 10. marec 2013 18.00 | Posodobljeno 10. marec 2013 18.00 | Piše: E. B.

Če se želimo dobro naspati, v popoldanskih in večernih urah pozabimo na nekatera živila, med njimi so kava, pravi čaj, tudi mastne jedi in nekatere začimbe.

Slastno, a ne za večerjo!

Obrok tik pred spanjem je vsekakor slaba zamisel, še najbolj pa si lahko škodujemo, če pred nočnim počitkom zaužijemo katero od jedi s črnega seznama. Ameriški strokovnjaki so za časnik Huffington Post pripravili seznam, ki se ga velja v večernih urah na daleč izogibati. Pa poglejmo.

S kavo gre ravnati previdno ves dan, v popoldanskih urah pa jo je najbolje odmisliti, pa če smo še tako veliki ljubitelji. Kofein se v telesu zadrži več ur, tako je kava po četrti uri popoldne skoraj zanesljivo naš sovražnik. Tudi čaj je lahko tvegana izbira, če seveda izberemo napačnega, po drugi strani pa nam lahko zeliščni pomagajo do mirnejšega in slajšega spanca, denimo kamilični ali komarčkov. Ne pozabimo, tudi čokolada je zahrbten vir kofeina, saj se ta skriva v izdelkih z večjim deležem kakava, ravno tako so tvegane gazirane pijače. Alkohol nas morda najprej pošteno uspava, a nam tudi onemogoča globok spanec, ki nam krepi spomin in motorične sposobnosti: če smo zvečer torej zvrnili kakšen kozarček preveč, je povsem logično pričakovati, da se bomo v drugi polovici noči prebujali, povsem običajne pa so tudi nenavadne sanje!

Po mastnih jedeh je občutek sitosti mnogo izrazitejši, posledično se pojavi tudi zaspanost. Toda v organizmu, vajenem težke hrane, in pri čezmerno težkih lahko primanjkuje hormona oreksina, ki uravnava spanje, zato je to pogosto moteno, ravno tako je presnova po zaužitih maščobah prezaposlena in nemirna, zato onemogoča sprostitev. Podobno obremenjujoče je rdeče meso, zato si za večerjo raje pripravimo kaj lahko prebavljivega, zrezke pa prihranimo za kosilo. Beljakovinski zalogaj je namreč velik sovražnik spanca, zato si, če se resnično ne moremo upreti mesu ob tako neprimerni uri, raje pripravimo perutnino.

In še, začimbe: te dvigujejo telesno temperaturo, ta pa bi se morala proti večeru postopno zniževati, zato so možgani preprosto zmedeni in telo težko pripravljajo na spanje. Ne pozabimo, pomanjkanje kakovostnega spanca ni krivo le za slabo voljo, temveč tudi za kopičenje kilogramov in številne zdravstvene težave, o tem pa več prihodnji teden ob svetovnem dnevu spanja!

Deli s prijatelji