OPOZORILA

Jezik kot ogledalo zdravja

Objavljeno 15. april 2017 09.00 | Posodobljeno 15. april 2017 09.06 | Piše: M. F.

To, kakšen je, veliko pove o vašem zdravju.

Rožnat jezik brez oblog je znak dobrega zdravja.

Jezik je veliko več kot mišica, ki nam omogoča govorjenje in okušanje hrane. Njegova barva zgovorno priča tudi o zdravju. Rahla obarvanost po uživanju nekaterih jedi in pijač (rdečega vina, kave, jagodičevja) je nekaj povsem običajnega. Za kadilce je značilen nekoliko rumenkast jezik. Pri umivanju zob je treba vselej očistiti tudi jezik in z njega odstraniti obloge in poskrbeti, da bakterije z jezika ne škodijo zobem. Če pa obloge kljub čiščenju ostanejo, bo morda treba k zdravniku. Poglejte, na kaj lahko opozarjajo.

Normalen jezik

Čist in rožnat jezik, brez razbarvanih mest, na katerem zobje ne puščajo sledi, vam govori, da ste zdravi.

Tanka bela obloga

Tanek, bel površinski sloj z nekaj rdečimi točkami kaže na pomanjkanje energije, ki povzroča stalno utrujenost, slab tek in pretirano znojenje.

Rumena sredina

Rdeč jezik z rumenimi oblogami po sredini je znak povišane telesne temperature in morebitnega vnetja sečil.

Masten bel sloj

Masten bel sloj na jeziku, ki na robovih rahlo zateka, opozarja na nepravilno delovanje prebavil in na kopičenje tekočine v telesu.

Črne pike

Črne točke na rožnati površini nakazujejo na zadrževanje krvi v nekaterih delih telesa, kar vodi v težave z venami ter v občutek težkih nog, glavobole in kožo brez sijaja.

Rdeča konica

Tanek bel sloj z rdečo konico jezika opozarja, da ste pretirano izpostavljeni stresu.

Belo ali rumeno

Gost bel ali rumenkast sloj po sredini površine rahlo zatečenega jezika je povezan s pomanjkanjem vitaminov in mineralov v prehrani ali z vnetjem želodčne sluznice. Na slednje opozarjajo tudi bolečine v želodcu po obroku.

Razjede na jeziku

Ranice na površini jezika so znak glivične okužbe.

Bledikav jezik

Bleda površina jezika brez oblog nakazuje slab pretok krvi, anemijo in lahko povzroči vrtoglavico, utrujenost, pomanjkanje koncentracije in oslabljen spomin. Pri ženskah je tak jezik lahko tudi znamenje hormonskega neravnovesja.

Suh jezik z rdečo progo

Suh jezik z rdečo progo v zadnji tretjini kaže na vnetje črevesja. Če pa vas, ko ga pogledate, spominja na zemljevid, je velika verjetnost, da vam nagajajo jetra.
 

Deli s prijatelji