DOBRA JE

Jejte več čokolade

Objavljeno 19. februar 2013 12.40 | Posodobljeno 19. februar 2013 12.42 | Piše: M. F.

Dobrodejno vpliva na možgane, varuje srce, zagotavlja srečo in popoln zmenek.

Temna čokolada razvaja okus, varuje zdravje in krepi možgane.

Da košček čokolade vedno prija, se bo strinjala večina. V zadnjih nekaj letih pa so različne raziskave pokazale, da je koristna tudi za naše zdravje. Seveda govorimo o temni. Poglejte si pet dobrih razlogov, zakaj bi si jo morali brez slabe vesti večkrat privoščiti.

Genialnost

Rezultati nedavno izvedene mednarodne raziskave so pokazali, da imajo države, kjer na prebivalca pojedo največ čokolade, največ dobitnikov Nobelovih nagrad. To dejstvo so strokovnjaki pojasnili s tem, da temna slaščica pozitivno vpliva na možganske funkcije.

Hitrejše dojemanje

Ljubitelje čokolade bodo navdušili tudi izsledki britanske raziskave. Znanstveniki so ugotovili, da študenti, ki jedo čokolado, hitreje dojamejo matematična pravila od tistih, ki je ne.

Varovanje zdravja srca

Kar nekaj raziskav je dokazalo, da čokolada ohranja zdravje srca. Ena od njih celo, da črna čokolada kar za 20 odstotkov zmanjšuje verjetnost možganske kapi. Avstralski strokovnjaki ugotavljajo, da zmanjšuje tudi verjetnost srčne kapi in znižuje krvni tlak. Za vse te blagodejne učinke so zaslužni močni antioksidanti v kakavu.

Sreča

Na Finskem so dokazali, da so nosečnice, ki se sladkajo s čokolado, občutno manj nervozne od tistih, ki se ji odrekajo. Nasmejani in dobrovoljni bodo menda tudi njihovi otroci.

Zbliževanje

Ste vedeli, da je temperatura, pri kateri se prične čokolada taliti, enaka temperaturi telesa? Naključje? Morda ... Kakor koli že, priskrbite si najboljšo temno čokolado in uživajte na popolnem zmenku.
 

Deli s prijatelji