DEJSTVA

Iz malega zraste večje, ne pa vedno veliko

Objavljeno 13. april 2011 16.41 | Posodobljeno 14. april 2011 08.30 | Piše: M. F.

Na velikost vplivajo dednost, prehrana, spol in delovanje žlez

Nekateri otroci iz množice sovrstnikov izstopajo zaradi svoje višine, saj druge močno prekašajo.
Nekateri otroci iz množice sovrstnikov izstopajo zaradi svoje višine, saj jih močno prekašajo. Drugi so izjemno majhni in v družbi delujejo krhki ter ranljivi. Predvsem starše slednjih običajno skrbi, ali njihov otrok raste dovolj hitro?

Na hitrost rasti in končno višino otroka vpliva več dejavnikov. En najpomembnejših je dednost. Praviloma so otroci višjih staršev tudi sami višji od svojih vrstnikov. In seveda obratno. Če je torej vaš malček manjši od prijateljev zaradi genetske pogojenosti, se s tem nikar ne obremenjujte pač pa mu ulivajte samozavest, saj majhna postava lahko velikokrat pomeni prednost.

Tudi prehrana vpliva na rast, zato morajo starši svojim otrokom zagotoviti dovolj beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Le tako bo organizem dobil potrebno gorivo za uspešno rast na hitrost katere vpliva tudi spol! Deklice so ob rojstvu običajno manjše in lažje od dečkov, do pubertete pa rastejo hitreje. Ker se puberteta in z njo pospešena rast začne pri deklicah približno dve leti prej kot pri dečkih, se prej tudi konča. In s tem se prej konča tudi njihova rast.

Poleg naštetih dejavnikov pa so za rast otroka izjemno pomembni hormoni. Predvsem rastni hormon, ki ga izloča žleza hipofiza. V kri prihaja v sunkih, ki trajajo od nekaj minut do nekaj ur. Zelo intenzivno se rastni hormon izloča ponoči. Trditev, da otroci med spanjem rastejo, torej le ni iz trte izvita!

Če je posledica nizke rasti pomanjkanje rastnega hormona, je to razvidno tudi drugače: takšni otroci imajo običajno okrogel obraz, ploščat nos in majhno čeljust, zaradi česar zobje ne izraščajo pravilno. Visok glas je posledica nepravilne rasti žrela, dečki, ki jim primanjkuje rastnega hormona, imajo tudi manjše spolovilo.

Če menite, da je vaš malček premajhen za svojo starost, spremljajte njegovo rast. Enotne sheme, ki bi vam bila v oporo, sicer ni, obstajajo pa določene razpredelnice, po katerih se ravnajo tudi pediatri. Najpreprostejši pokazatelj pa so seveda oblačila: če opazite, otrok na leto zraste manj kot štiri centimetre in jih ne preraste, se posvetujte s pediatrom. Ta bo presodil, ali je otrokov prisratek manjši od želenega, in ga po potrebi napotil na endokrinološki oddelek pediatrične klinike, kjer bodo specialisti odkrili vzroke za počasno rast in jih uspešno odpravili.
Deli s prijatelji