PREHLAD IN GRIPA

Hoditi v službo prehlajen ni pametno

Objavljeno 04. november 2015 11.20 | Posodobljeno 04. november 2015 11.21 | Piše: Katja Cah

Že so nam za petami. Vojske najrazličnejših virusov, ki nas želijo osvojiti in položiti v posteljo.

Preverjeno: prehlad najhitreje preženeta počitek in kurja juhica.

Specialistko splošne in družinske medicine doc. dr. Ksenijo Tušek Bunc, dr. med., smo vprašali, kako se jim lahko upremo.

V šali pravimo, da prehlad traja sedem dni, če ga ne zdravimo, in en teden, če ga. Mnogi hodimo v službo, ko smo malo prehlajeni, da ne bi izrabljali bolniške. Je to prav?

Pravzaprav sploh ni šala, še kako drži, da prehlad, če se seveda ne zaplete, traja sedem dni z zdravnikom in teden brez zdravnika. Hoditi v službo prehlajen ni pametno, predvsem ker obstaja nevarnost, da v prvih dneh, ko smo kužni, okužbi izpostavljamo druge, zaradi morebitne dodatne okužbe pa še sebe. Kratek počitek s toplim čajem in malo razvajanja, če nam ga seveda kdo ponudi, je več kot dobrodošel. Kadar pa delamo sami v svoji pisarni in le malce kihamo ali nam teče iz nosu, večje škode seveda ne bo.

Kaj konkretnega svetujete, če le malo kašljamo ali kihamo ter nas malce boli v grlu? Je mogoče ta proces kakor koli ustaviti na hitro, brez klasičnih zdravil iz lekarne, pa čeprav nimamo časa za počitek?

Pri virusnih okužbah, ki so vzrok prehlada, žal ni hitrih ali stranskih poti. Kot že rečeno, potrebujemo nekajdnevni počitek in obilico toplega čaja, ki ga obogatimo z malce limone. Čas za počitek je treba najti vselej. Delo bo počakalo, zdravje nikoli.

Pa če vam smem postaviti osebno vprašanje – morda sami prisegate na prav posebno domače zdravilo, kakšen sirup ali kaj podobnega?

Ne, ne prisegam in niti ne uporabljam kakih posebnih domačih zvarkov, razen že omenjenih, sicer pa prekaljena ob številnih okuženih zelo redko zbolim, če pa že, se to zgodi takrat, ko je sezona prehladov že zdavnaj mimo. Predvsem pa skrbim, da živim čim bolj zdravo, kar obvezno vključuje gibanje na svežem zraku, kadar koli je mogoče. Pa seveda vselej skrbim za temeljito umivanje rok.

Kako sami ugotovimo, ali nas je napadel le prehlad ali gripa? So glavni kazalniki vročina in bolečine v mišicah ter glavobol ali še kaj drugega?

Prehlad in gripa se med seboj zelo jasno ločita. Prehlad običajno poteka precej bolj blago: temperatura je pri odraslih v nasprotju z otroki redko povišana, izraziti so kataralni znaki, torej teče nam iz nosu kot iz pipe ali je zamašen, kihamo, peče in praska nas v žrelu in morda suho kašljamo, v nekaj dneh pa sledi izboljšanje. Gripa poteka precej težje z visoko telesno temperaturo, tudi mrzlico, glavobolom, močnimi bolečinami v sklepih in mišicah, izrazito slabim počutjem in trdovratnim suhim kašljem, medtem ko so znaki, ki jih sicer zasledimo pri prehladu, manj izraziti. Po nekaj dneh sicer sledi izboljšanje, vendar se izčrpanost in slabo počutje vlečeta tudi do tri tedne.

Gripa se kot akutna virusna bolezen dihal prenaša s kužnimi kapljicami in prek kužnih površin. Ali še vedno drži, da so glavni prenašalci majhni otroci ter obiskovalci velikih trgovskih središč in prireditev v zaprtih prostorih? Kako se obvarovati, če se omenjenemu pač ne moremo izogniti?

Prehlad in gripa sta najpogostejša v hladnih mesecih, pojavljanje je izrazito sezonsko. Zaradi velikih temperaturnih sprememb je naš imunski sistem močno obremenjen in tako smo tudi bolj dovzetni za okužbe. Zaradi hladnega vremena se več zadržujemo v zaprtih prostorih, denimo trgovskih centrih, kjer se med ljudmi virusi laže širijo. Gripa in prehlad se širita kapljično, pri kašljanju in kihanju, lahko tudi z neposrednim stikom z bolnikom in okuženimi predmeti. Pred prehladom se ne moremo učinkovito zavarovati, pred gripo pa se zanesljivo lahko s cepljenjem, ki ga toplo priporočam, zlasti starejšim in tistim s kroničnimi obolenji ali kako drugače oslabljenim imunskim sistemom. Vsako leto se lahko cepimo s cepivi, ki so prilagojena tisti vrsti virusa, ki se bo v prihajajoči sezoni gripe najverjetneje širil. Žal se veliko premalo ljudi odloča za cepljenje in najpogosteje slišani argument, da ljudje zbolijo kljub njemu, ni utemeljen. Obolimo sicer lahko zaradi prehlada, proti kateremu učinkovite zaščite ni, gripi pa se bomo skoraj gotovo izognili. Pomemben zaščitni ukrep je tudi skrbno in dosledno umivanje rok, ker se virusi prenašajo ne samo s kihanjem in kašljanjem, ampak tudi s predmeti. 

Deli s prijatelji