PREVIDNO

Gonoreja kmalu (nova) neozdravljiva bolezen?

Objavljeno 13. julij 2011 11.07 | Posodobljeno 13. julij 2011 11.41 | Piše: O. B.

Strokovnjaki opozarjajo, da so nekatera zdravila proti gonoreji že postala neučinkovita

Če smemo verjeti nekaterim uglednim svetovnim medicinskim strokovnjakom, bo gonoreja (kapavica, triper), kot ena najpogostejših spolno prenosljivih bolezni, kmalu postala neozdravljiva. Če ne bodo kmalu iznašli novih zdravil in sredstev za njeno preprečevanje, nam grozi resna nevarnost, je posvarila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Vse več okuženih

Številna sedanja zdravila proti gonoreji so namreč postala neučinkovita zaradi nepravilne uporabe antibiotikov. WHO zato svari pred vse večjo odpornostjo bakterije, ki povzroča gonorejo, proti sedanjim zdravilom. Iz Avstralije, Hongkonga in Japonske že poročajo o neuspešnem zdravljenju z najnovejšimi zdravili. Gonoreja je zelo razširjena spolno prenosljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija Neisseria gonorrhoeae. Prenaša se s spolnimi odnosi in večinoma prizadene spolne (a tudi druge) organe. Po ocenah WHO se s spolno prenosljivimi boleznimi, kot so gonoreja, sifilis in klamidija, vsako leto okuži najmanj 340 milijonov ljudi, starih med 15 in 49 let.

Odkritje nove vrste

Švedski in japonski strokovnjaki so odkrili novo vrsto bakterije Neisseria gonorrhoeae HO41, ki je odporna celo proti antibiotikom iz skupine cefalosporina. Novo vrsto so minulo nedeljo predstavili na skupščini Mednarodnega društva za nalezljive spolne bolezni, ki je potekala v kanadskem Quebec Cityju. Kot poroča Los Angeles Times, so strokovnjaki nevarno bakterijo izolirali iz brisa grla grla prostitutke z Japonskega.

»Gre za vznemirljivo odkritje, ki je bilo žal pričakovano. Antibiotiki iz štiridesetih let prejšnjega stoletja, ki se kot standardna terapija, uporabljajo za zdravljenje gonoreje, so očitno začeli izgubljati boj proti bakteriji, ki je v tem času razvila neverjeten obrambni mehanizem proti vsem zdravilom,« je vznemirljivo razlagal raziskovalec, dr. Magnus Unemo iz švedskega laboratorija za patogene mikroorganizme.

Na začetku so sicer za zdravljenje gonoreje uporabljali sulfonamide, potem penicilin, še pozneje pa tetracikline in fluorokinolone (ciprofloksacin), ki pa skoraj ne bo delujejo več. Dr. Unemo je zelo zaskrbljen, saj ga je strah, da bo stanje kmalu neobvladljivo, če v kratkem ne razvijejo nove terapije zoper to nevarno nalezljivo bolezen.

Rumenkast izcedek


Gonorejo povzroča bakterija Neisseiria gonorrhoeae, ki jo lahko najdemo na materničnem vratu, v sečnici, danki, žrelu ali očesni veznici, odvisno od vrste spolnega odnosa, ki je povzročil okužbo. V približno polovici primerov okuženi ne opazi nobenih sprememb. Takrat pravimo, da je okužba nema (asimptomatska). Pri ženskah poteka vnetje sečnice in sluznice materničnega vratu pogosto brez izrazitih težav, zato je kronična okužba pogostejša in se lahko razširi na jajcevode ter jajčnika.

Do vnetja sečnice pri moških pride od 3 do 7 dni po okužbi in se praviloma pokaže z gnojnim, rumenkastim ali zelenkastim izcedkom, s srbenjem in pekočim uriniranjem. Nezdravljena okužba postopoma preide v kronično, pri čemer lahko izcedek popolnoma preneha, in se preseli v mehur, lahko tudi v prostato in obmodek. Pojavljajo se lahko tiščanje na vodo, boleče erekcije, včasih tudi povišana telesna temperatura. Po nezaščitenih analnih spolnih odnosih z okuženim partnerjem se lahko razvije vnetje sluznice danke, lahko se pojavijo krvavi, gnojno-sluzavi izločki iz zadnjika, srbež zadnjika, siljenje na blato. Okužba žrela po spolnem odnosu večinoma poteka brez posebnih simptomov, lahko pa se razvijeta tudi vnetje in občutljivost žrela ob požiranju. Pri petdesetih odstotkih okuženih žensk ter le pri treh odstotkih moških ni zunanjih simptomov. Če okužba ni odkrita pravočasno, še zlasti če se ne pozdravi, lahko pride do zastrupitve krvi in meningitisa. Bolezen lahko povzroči mnogo resnih zapletov, med drugim tudi neplodnost, povečuje pa tudi tveganje za prenos drugih nalezljivih spolnih bolezni, kot je denimo HIV. Dojenčki okuženih mamic so izpostavljeni visokemu tveganju zaradi resnih infekcij ter celo slepoti.

Prizadene predvsem moške

Po podatkih centra za nadzor in preventivo nalezljivih bolezni v ZDA letno zabeležijo okrog 700.000 okuženih z gonorejo. Ta prizadene večinoma mlade spolno aktivne ljudi, pogostejša pa je pri moških, ki okužbo nato prenesejo na svoje spolne partnerice. Z njo naj bi bila okužena že dva odstotka človeštva, zato je število prijavljenih okužb v Sloveniji, ki se giblje okoli 40, verjetno kar 500-krat nižje od realnega, ki naj bi se gibalo okoli 20 tisoč.

»Gonoreja je zelo razširjena spolno prenosljiva bolezen, ki jo povzroča gonokok. Podatke o razširjenosti gonoroičnih okužb za Slovenijo težko ocenjujemo, ker je kljub obveznemu prijavljanju teh okužb evidenca nepopolna. Gonoreja se prenaša s spolnimi odnosi in večinoma prizadene spolne organe. Poznamo tudi gonorejo očesne veznice novorojenčkov, ki se okužijo med porodom, če ima porodnica gonorejo. Zato za preprečevanje tovrstne okužbe obvezno ob porodu vsakega novorojenčka zaščitijo s t. i. Credejevimi kapljicami.«

»Možno je, da gonokoki povzročijo tudi okužbo drugih mest izven spolovil in rodil, vendar je to redko (zadnjik, žrelo). Pri moškem se po kratki, nekajdnevni dobi inkubacije (to je čas med okužbo in izbruhom bolezni) pojavi izcedek iz sečnice, ki ga spremljata srbenje in pekoča bolečina pri uriniranju. Po približno dveh tednih preide akutno vnetje v kronično. Zapleti nezdravljene gonoreje pri moškem so vnetje prostate, obmodka, neplodnost. Pri ženskah v začetem obdobju praktično ni bolezenskih težav. Zgodnjih znakov, ki bi govorili o morebitni okužbi, ni. Okužba napreduje na notranja rodila (maternico, jajcevode), kar lahko vodi v neplodnost in izvenmaternično nosečnost. Diagnozo gonokokne okužbe postavimo z laboratorijskimi preiskavami odvzete kužnine«, je zapisala Alenka Skaza, specialistka epidemiologije.
Deli s prijatelji