NAJBOLJŠE

Fige za testise, orehi za možgane

Objavljeno 27. november 2015 08.00 | Posodobljeno 27. november 2015 08.00 | Piše: M. F.

Hrana že s svojo obliko kaže, za kateri del našega telesa je dobra.

Po obliki spominjajo na del telesa, ki mu najbolj koristijo.

Živila, ki jih je mogoče najti v naravi, pogosto spominjajo na kakšen telesni organ. Poglejte 10 darov narave, ki s svojo obliko nakazujejo, za kateri del telesa so najboljši.

Grenivke za dojke: Grenivke, pomaranče in drugi agrumi po obliki spominjajo na ženske mlečne žleze, izjemno dobro pa vplivajo prav na limfni pretok skozi dojke. Poleg tega grenivka vsebuje limonoide, ki dokazano varujejo pred rakom dojk.

Orehi za možgani: V resnici jedrce spominja na možgane. Orehi so od nekdaj poznani kot hrana zanje. So odličen maščob omega 3 in imajo več antioksidantov, folne kisline in vitamina E od drugih lupinastih plodov. Vsi ti pa so za razvoj in delovanje možganov ključnega pomena.

Korenje za oči: Ko korenček prerežete po širini, lahko opazite, da njegova notranjost spominja na oko, pravzaprav na zenico. Betakaroten iz korenja pomaga pri ohranjanju vida, ščiti pred degeneracijo rumene pege in pred pojavom sive mrene.

Zelena za kosti: Steblo in listki zelene spominjajo na kosti. Zlasti temno zeleni listi zelene vsebujejo silicij, ki kostem zagotavlja trdnost. In še en podatek: v kosteh je 23 odstotkov v telesu prisotnega natrija. Prav toliko ga je tudi v zeleni.

Paradižnik za srce: Prerežite paradižnik po dolžini in videli boste, da spominja na srce z njegovimi prekati. Paradižnik vsebuje veliko antioksidanta likopena, ki je odličen za zdravje srca in krvi.

Avokado za maternico: S svojo obliko avokado spominja na maternico in maternični vrat. Raziskave pa so pokazale, da ta sadež pripomore k hormonskemu ravnovesju v telesu in ščiti pred rakom materničnega vratu. Otrok se v maternici razvija devet mesecev, prav toliko časa je treba, da iz cveta nastane in dozori plod avokada.

Ingver za želodec: Že stoletja se uporablja kot zdravilo za želodec in dokazano pomaga prebavi. Njegova glavna sestavina gingerol je odlična v boju proti bruhanju in slabosti.

Grozdje za pljuča: Grozdje spominja na pljučne mehurčke, ki omogočajo izmenjavo kisika in ogljikovega dioksida v pljučih. Njegova semena vsebujejo kemikalijo proantocianidin, ki blaži z alergijo povezane napade astme.

Sladki krompir za ščitnico: Ta vrsta krompirja pomaga ščitnici pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. Poleg tega je bogat z vitaminom B6, ki upočasnjuje razvoj raka ščitnice.

Fige za testise: Oblika fig spominja na testise, oblika semen v figah pa na moška spolna semena. Dokazano je, da snovi v figah povečujejo gibljivost spermijev in neposredno vplivajo na plodnost moških.

Deli s prijatelji