PROJEKT EZDRAVJE

eZdravje za boljši dostop do zdravstvenih storitev

Objavljeno 01. november 2015 20.00 | Posodobljeno 01. november 2015 20.00 | Piše: Marija Mica Kotnik
Ključne besede: projekt eZdravje

Do konca leta bo pri nas povsem zaživel projekt eZdravje, ki prinaša boljšo kakovost in učinkovitost zdravstvenih storitev tako za uporabnike, bolnike, kot za zdravstvene delavce, pravijo na ministrstvu za zdravje. Nekateri projekti, kot je Telekap, teleradiološki portal, spletna aplikacija eTriaža, eRecept in portal zVem, že delujejo, preostali pa bodo povsem zaživeli do januarja 2016.

eRecept omogoča elektronsko pošiljanje receptov med zdravniki in lekarnami in prinaša več varnosti, saj imata zdravnik in farmacevt na voljo orodje za preverjanje medsebojnega učinkovanja zdravil, ki jih bolnik jemlje. Foto: Shutterstock

Ministrstvo za zdravje je začelo obširni projekt eZdravje, ki s sklopom učinkovitih elektronskih rešitev izboljšuje varnost in kakovost izvajanja zdravstvenih storitev pri nas, pripravljati že leta 2008. Tri leta pozneje je bil ustanovljen sektor eZdravje, ki je pospešil načrtovanje, izvedbo, začeli so se izvajati pilotni projekti in uvajati rešitve v zdravstveni sistem. Tako so se vzpostavile razmere za prehod iz pilotnih projektov v fazo izvajanja elektronskih storitev v zdravstvenem sistemu po vsej Sloveniji. Junija letos je bil sprejet zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva, ki je celovito uredil pogoje za izvajanje vseh storitev eZdravja. Kot pravijo na ministrstvu, eZdravje dolgoročno prinaša zmanjšanje administrativnih stroškov ter učinkovito obvladovanje zajetnih zdravstvenih in z zdravstvom povezanih podatkov in informacij. Informatizacija omogoča nemoteno komunikacijo, varno in sledljivo izmenjavo podatkov ter elektronske dokumentacije med izvajalci zdravstvene dejavnosti.

Učinkovito in pregledno

Osnova za učinkovito delovanje projekta eZdravje je centralni register podatkov o pacientih, ki omogoča souporabo dokumentov bolnikov (odpustna pisma in ambulantni izvidi) oziroma njihovo izmenjavo med izvajalci. Kot pravijo na ministrstvu, bo do konca leta vanj vključena dokumentacija za vse bolnike.

Od februarja lani deluje teleradiološki portal, ki omogoča izmenjavo radioloških informacij o bolniku. Učinkovita izmenjava dokumentacije omogoča hitrejšo obravnavo, izločanje podvojenih preiskav ter visoko učinkovitost pri urgentnih zadevah, z njeno uporabo pa je omogočeno tudi podajanje izvidov radiologa na daljavo. Že dobro leto deluje tudi projekt Telekap, ki močno pripomore k učinkovitejšemu zdravljenju možganske kapi, sicer tretjega najpogostejšega vzroka smrti in prvega vzroka invalidnosti v razvitem svetu. Možgansko kap lahko s hitro diagnostiko in čim hitrejšo strokovno obravnavo učinkovito zdravimo. Deluje prek avdio-videokonferenčnega pregleda bolnikov in deluje v 12 bolnišnicah po Sloveniji.

Na voljo je tudi spletna aplikacija eTriaža, katere namen je, da zagotovi pravilno in pravočasno oskrbo pacientov glede na težave, zaradi katerih prihajajo v ambulante nujne medicinske pomoči.

eRecept in eNaročanje

V okviru eZdravja je vsem državljanom na voljo tudi spletni portal zVem, ki bo uporabnikom, tako pacientom kot zdravstvenim delavcem, omogočil popolnoma varen dostop do vseh storitev eZdravja. Portal zVem (zdravjeVsenaEnemMestu) je aktiven od oktobra letos in v prvi fazi omogoča dostop do storitev eRecept in eNaročanje. Od prvega oktobra je za vse zdravnike na primarni ravni že obvezna uporaba eRecepta, ki omogoča elektronsko pošiljanje receptov, zelenih in belih, med zdravniki in lekarnami. Ta storitev predvsem za bolnike, ki redno jemljejo več zdravil, prinaša več varnosti, saj bosta tako imela zdravnik in farmacevt na voljo orodje za preverjanje medsebojnega učinkovanja zdravil, ki jih bolnik jemlje.

Najbolj zanimiva storitev za uporabnike je eNaročanje, s katero se lahko bolniki sami elektronsko naročajo na zdravstvene storitve in ki vzpostavlja nacionalne
čakalne sezname.

Najbolj zanimiva storitev za uporabnike je vsekakor eNaročanje, s katero se bodo bolniki sami elektronsko naročali na zdravstvene storitve in ki vzpostavlja tudi nacionalne čakalne sezname. Prek njega se bomo uporabniki lahko naročali na izbrano zdravstveno storitev, za katero bomo dobili napotnico osebnega zdravnika. To bomo lahko storili brez digitalnega potrdila, bomo pa morali vnesti številko zdravstvenega zavarovanja in eNapotnice. Kot pravijo na ministrstvu, bo ta storitev po vsej državi povsem zaživela do konca leta.

Prek portala zVem imamo uporabniki vpogled v celovito osebno zdravstveno dokumentacijo (izvide, napotnice, recepte in odpustna pisma), vendar bomo za to potrebovali kvalificirano digitalno potrdilo, ki ga dobimo pri katerem koli izdajatelju kvalificiranih digitalnih potrdil v Sloveniji, pravijo na ministrstvu za zdravje in zagotavljajo, da vdor v bazo zdravstvenih podatkov ne bo mogoč, saj obstaja več varnostnih mehanizmov, ki preprečujejo vsakršne zlorabe. Poleg tega so zagotovili sledljivost vpogleda v zdravstvene kartone, kar pomeni, da bo lahko vsak bolnik nadzoroval, kdo je vpogledal v njegove podatke.

Več kot dva
 milijona uporabnikov

V projekt eZdravje, ki ga delno sofinancira Evropski socialni sklad, bo končno število vključenih uporabnikov, tako izvajalcev kot vseh uporabnikov zdravstvenih storitev, preseglo dva milijona, pravijo na ministrstvu za zdravje.

V okviru eZdravja poleg omenjenih potekajo še nekateri drugi programi oziroma projekti, to so elektronski register o opravljenih cepljenjih eRCO in eReferenčne ambulante, s čimer je vzpostavljena centralna informacijska podpora za vodenje in spremljanje referenčnih ambulant (trenutno več kot 400 ambulant) ter njihovega napredka. zNET je sodobno zdravstveno omrežje, ki zagotavlja varne in zanesljive povezave med vsemi izvajalci zdravstvenih dejavnosti. eKomunikacija je nadgradnja vseh bolnišničnih informacijskih sistemov v Sloveniji, ki v svojem programu vsebujejo kirurško urgenco za namene elektronske komunikacije z Generalno policijsko upravo za obrazce Obvestilo o telesni poškodbi ter Sum o prometni nesreči. Upravljanje kliničnega znanja OpenEHR UKZ je nacionalna zbirka kliničnih in demografskih modelov podatkov, ki se bodo uporabljali v slovenskem zdravstvenem informacijskem sistemu. Omogočen bo javni dostop do demografskih in kliničnih modelov podatkov, ki so osnovni gradniki elektronskega zdravstvenega zapisa. eZdrav.si je spletna stran, na kateri so objavljeni aktualni statusi projektov, tehnična dokumentacija, navodila in obvestila za uporabnike.

Pomoč za uporabnike

Na ministrstvu za zdravje se zavedajo, da je za vse novosti, ki jih prinaša eZdravje in vključuje 17 aplikacij, potreben čas, da se bomo uporabniki na nov sistem navadili. Zato posebno pozornost namenjajo ozaveščanju in informiranju starejše populacije ter pri zasnovi rešitev pazijo, da ne ukinjajo že obstoječih in utečenih poti za dostop do zdravstvenih storitev za prebivalce, ki so manj vešči elektronskega poslovanja. Poleg tega so organizirali pomoč: center za pomoč uporabnikom je dosegljiv na brezplačni telefonski številki 080 24 45, prek spletnega obrazca na strani podpora.ezdrav.si ali elektronskega naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., namenjen je vsem vprašanjem glede tehničnega delovanja storitev eZdravje. 

 

Deli s prijatelji