POČUTJE

Domača zdravnica

Objavljeno 08. februar 2013 15.00 | Posodobljeno 08. februar 2013 15.00 | Piše: Alenka Sluga

Danes si težko predstavljamo kuhanje brez čebule, čeprav je sorazmerno mlada dama v naših kuhinjah.

Plinov, ki se sproščajo ob rezanju čebule, bo manj, če boste uporabili kar najostrejši nož.

V Evropo so jo prinesli šele v srednjem veku iz Azije, kjer je bila v velikih časteh že od pradavnine. Egipčani so jo darovali kar vsem bogovom, da se ne bi kateri čutil prikrajšanega, če pa je med ljudmi izbruhnila kuga ali druga nalezljiva bolezen, je oblast močno povečala obroke čebule, ki jih je delila med narod. Za nas je zanimivo, da se z njo bojujemo tudi proti prehladnim obolenjem.

S čebulo so zdravili vse mogoče bolezni, bila naj bi tudi afrodiziak (kar nekateri še danes verjamejo), ljubezenski napoj, pomagala pri hujšanju in bila porok za dolgo življenje. Seveda samo surova. Kuhana ali dušena je navadna zelenjava skoraj brez vrednosti. Surova pa ni primerna za ljudi z bolnim ali razdraženim želodcem in črevesjem.

Poleg za kuhanje vsakodnevne hrane, ki ji daje svoj enkratni okus, ima čebula tudi dokazane zdravilne lastnosti. Polna je vitaminov A, B, B2, E, K, in P. Dokazano je, da svež sok zmanjšuje sladkor v krvi in ga zato (po posvetu z zdravnikom) lahko uporabljamo pri lažji obliki sladkorne bolezni, žene na vodo in spodbuja delovanje črevesja. Hitro ustavi gnitje in vrenje v črevesju, čisti kri, spodbuja tek in odganja gliste in vetrove. Kuhana na mleku pomaga pri trebušnih krčih. Če voda zastaja, lahko bolniku hitro pomagamo ravno s čebulo. Damo jo v vrečko, jo pogrejemo v mikrovalovki ali pečici in položimo na mehur. Ko se ohladi, menjamo. Čebulni sok z medom zdravi hripavost, vneto grlo in ni še dolgo, kar so naše stare mame zdravile s sokom čebule kašelj.

Naštevanje njenih dobrih lastnosti je dolgo: zunanje jo potrebujemo za obkladke pri gnojenju (seveda sporazumno z zdravnikom, če je rana velika in vneta). S sokom mažemo lasišče pri prhljaju, lišajih in menda ustavlja izpadanje las, zdravi ozebline in odpravlja kurja očesa. Sok čebule, namazan na pičeni predel, hitro pomaga. Tudi za nohte je menda dobra. Če so krhki, jih večkrat na dan namažimo s sokom. To seveda ni dokončen seznam, vendar dovolj za glavne težave.

Če se vrnemo v kuhinjo: za kuhanje uporabljamo v glavnem rdečo čebulo, ki vsebuje veliko žveplovih učinkovin, ki dvigujejo raven HDL, in antioksidant (kvercetin), ki zavira nastajanje holesterola LDL. Rdeča barva v čebuli je sestavljena iz koristnih flavonoidov.

Koristni recepti

  • Sveži sok: tri- do štirikrat na dan popijemo žličko (pri kašlju, bronhitisu, vnetem grlu)
  • Zvarek: srednje veliko čebulo drobno narežemo in jo kuhamo v dobri četrtini litra vode malo manj kot eno uro. Večkrat na dan pojemo žlico zvarka (če nas napenja in imamo trebušne krče), in to več dni, dokler se ne počutimo bolje.
  • Kuhana na mleku: odpravlja želodčne krče in želodčne krvavitve. Ampak vseeno takoj k zdravniku!
  • Hladni izvleček: uporabljamo ga pri opeklinah, pikih žuželk, tudi pri glistah. Pripravimo pa ga takole: drobno zrezano čebulo namočimo v četrt litra vode, pustimo stati na neprevročem 24 ur in odcedimo.

Pri pripravi zdravilnih tekočin se boste verjetno krepko jokali, kar ni nič hudega, samo oči se vam bodo sprale. Kuhana čebula izgubi ostri vonj, okus pa omili. 

Deli s prijatelji