IZGOVORI

Da ne vadimo, je kriva lenoba

Objavljeno 23. marec 2017 19.45 | Posodobljeno 23. marec 2017 19.45 | Piše: Alenka Kociper

Izgovor, da se redni rekreaciji odpovedujemo zaradi pomanjkanja denarja, ne drži, saj jo z nekaj volje in domiselnosti lahko izvajamo tako rekoč brezplačno.

Ena najcenejših in najbolj dostopnih oblik rekreacije je tek. Foto: Uroš Hočevar

Ni nujno, da redna rekreacija vsak mesec pošteno oskubi našo denarnico. Precej je vadb, ki razen osnovne opreme ne stanejo prav nič, razen časa in truda vadečega. V naravi lahko hodimo, tečemo ali kolesarimo, vmes naredimo vaje za moč in raztezanje, povsem brezplačno pa lahko vadimo tudi v domači dnevni sobi. Taka vadba, če je seveda individualna, pa seveda zahteva precej več discipline.

Pri odločitvi za vadbo je pomembno, da izberemo različne oblike, praviloma bi namreč morali delati vaje za vzdržljivost, moč, raztezanje in ravnotežje. Ne glede na to, kolikokrat na teden vadimo, naj bo vadba sestavljena tako, da zajema vse navedene skupine.

Najdostopnejši je tek

Mnogim bolj ustrezajo vodene vadbe, na primer fitnes, plavanje, košarka, tenis, aerobika, pilates itd. To so večinoma vadbe v dvoranah ali na igriščih, kjer je treba plačati vsaj prostor. Za redno vadbo, denimo trikrat na teden, pa je treba odšteti članarino oziroma vadnino v klubu, težko bi našli kaj za manj kot 30 evrov, praviloma pa vsaj 50 evrov, kar je marsikomu preveč. Redni rekreaciji se zato ni treba odpovedati, saj jo lahko izvajamo tako rekoč brezplačno, če seveda izvzamemo začetni vložek za osnovno športno opremo. Edini izgovor, da ne vadimo, je v resnici lenoba.

Ena najcenejših in najbolj dostopnih oblik rekreacije je tek, za katerega potrebujemo dobre športne copate, tekaško majico in hlače. Za hladnejše dni dodajmo še vetrovko, kapo in rokavice, pa smo opremljeni za vsakodnevni rekreativni tek. Z malo vztrajnosti in premišljenim nakupom lahko vse najosnovnejše kose dobimo že za 100 ali 150 evrov. Vrhunski tekaški copati resda stanejo 100 ali več evrov, a povprečni rekreativec bo lahko tekel tudi v takih za 20 ali 30 evrov. Seveda naš tekaški rezultat ne bo nič slabši, če bomo, vsaj za začetek, tekli kar v trenirki in majici, ki ju že imamo v omari.

V domači sobi

Še največ samodiscipline je potrebne za redno vadbo doma, res pa je, da je zastonj. Potrebujemo zgolj udobna oblačila in podlogo za vaje na tleh, ki jo dobimo že za nekaj evrov. Potrebujemo seveda še sistem oziroma načrt vadbe, pri tem si lahko pomagamo z literaturo ali internetom, čeprav je za začetek najbolje poiskati nasvet strokovnjaka. Tako kot vsako drugo vadbo je treba tudi domačo sestaviti tako, da bo vsebovala vse potrebne vaje, torej za vzdržljivost, moč, gibljivost in ravnotežje


Tudi kolesarstva se lahko lotimo z minimalnimi stroški, kupimo rabljeno kolo, oblačila pa so podobna kot za tek, edino hlače naj bodo prave, z ojačanim delom na zadnjici, da nas na dolgih turah ne bo preveč tiščalo.

V telovadnici na prostem

Tek in hojo pa tudi kolesarjenje, ki so aerobne vadbe, lahko kombiniramo z vajami za moč in gibljivost, ki jih lahko opravimo kjer koli v naravi, za pripomočke poiščemo klop v parku ali podrt hlod v gozdu. Če imamo v bližini urejene trim steze ali fitnes naprave na prostem, seveda izkoristimo priložnost. Taka vadba je dostopna vsakomur, z njo se lahko ukvarjajo tudi telesno manj pripravljeni, primerna je celo za starejše, omogoča nam gibanje na svežem zraku, poleg tega pa lahko vadimo kadar koli. Seveda se je smotrno prej podučiti o tem, kaj, kako in koliko vaditi, ko vaje osvojimo, pa je edina ovira za izvajanje le pomanjkanje samodiscipline. Sicer so orodja za fitnes opremljena s slikovnimi navodili, kako vaje pravilno izvajati, a se je pred začetkom vendarle pametno posvetovati s strokovnjakom, ki nam bo pomagal sestaviti vadbeni program, v katerem bo uravnoteženo zastopana tako aerobna kot anaerobna vadba.

Teka, hoje ali druge vadbe na prostem se lahko lotimo sami, nekaterim odgovarja celo rekreacija v samoti, bolj družabni pa si poiščejo družbo in vzpodbudo. Dobra rekreacija, ki je hkrati družabno srečanje, je ura nogometa ali košarke na prostem, če imamo na voljo brezplačno igrišče.

Najboljša pa je kombinacija različnih vadb, recimo trikrat na teden tek ali hoja, vmes pa vaje za moč na zunanjih napravah ali doma. Tako lahko brez izgovorov kakovostno vadimo in skrbimo za svoje zdravje. 

Deli s prijatelji