ŠTEVILNE SPREMEMBE

Da bomo bolj zdravo jedli

Objavljeno 09. december 2017 11.55 | Posodobljeno 09. december 2017 11.57 | Piše: Urša Splichal

Slovenska diabetična kuharica je sedma knjiga Darje Lovšin, a ni namenjena le diabetikom, temveč vsem, ki bi radi pripravljali zdrave obroke.

FOTO: Dejan Javornik

Pred dnevi je izšla nova kuharska knjiga Slovenska diabetična kuharica izpod peresa Darje Lovšin. Avtoričina že sedma knjiga je namenjena sladkornim bolnikom, a ne zgolj njim, je za vse, ki radi zdravo jedo oziroma bi tako radi jedli. Knjiga je izšla štiri leta po avtoričini zadnji, v tem času so se tako v diabetologiji kot prehranski znanosti zgodile številne spremembe. "V diabetologiji sta pomembna dobro zdravljenje z zdravili in predvsem sprememba življenjskega sloga," pravi Lovšinova. Urejen krvni sladkor je premalo, nadaljuje avtorica, "ljudje se morajo sami bolj potruditi za svoje zdravje", je prepričana. V zadnjih desetletjih so se spremenile tudi prehranske smernice. "Sesula sta se dva mita, eden je prehranska piramida, drugi vedenje o holesterolu." Tisto, kar je veljalo nekoč, ne velja več. "Prehranska piramida, v kateri je bil škrob temelj zdrave prehrane, ne velja več, na dnu so bili namreč ogljikovi hidrati, ki so za krvni sladkor najbolj problematični. In potem še o holesterolu iz hrane, ki da je bil nevaren za krvni holesterol. Jajcem se je bilo treba izogibati, zdaj pa vemo, da so vir kakovostnih beljakovin, vključno z rumenjakom."

»Ljudje se morajo sami bolj potruditi za svoje zdravje.«

A ne le hrana, tudi gibanje je izjemnega pomena, poudarja Lovšinova: "Diabetes tipa 2 je bolezen življenjskega sloga. Ker se tako pridobi, se ga tako tudi zdravi, torej s spremembo življenjskega sloga." Ne le na hrano, tudi na telesno aktivnost bi morali biti bolj pozorni, opozarja avtorica, da je prav to temelj nastanka nove kuharske knjige: "Čas v slovenski kuhinji se ni ustavil. Imamo svoje tradicionalne jedi, nove, tuje smo posvojili. Želela sem narediti knjigo, v kateri so predstavljene vse te jedi, in to tako, da bo vsak lahko takoj videl, ali to lahko poje ali ne."

Prof. dr. Janez Bogataj, ki je spisal spremno besedo, dodaja, da to ni le priročnik za diabetike, ampak za pripravo zdravih jedi za vse, kupiti bi jo morale šole, saj je idealen primer, kako otrokom pripraviti zdravo slovensko hrano, bolj zanimive jedilnike. Najtežje je tradicijo pripraviti na sodoben način, iz kakovostnih živil, ki jih pri nas še imamo. 
 

Deli s prijatelji