MALICA

Da bo sendvič čim bolj zdrav

Objavljeno 02. november 2015 08.00 | Posodobljeno 02. november 2015 08.00 | Piše: M. F.

Sendviči so velikokrat povsem neupravičeno na seznamu zdravju neprijaznih, kaloričnih in s praznimi kalorijami bogatih živil.

Še tako zavzeti zagovorniki zdrave in uravnotežene hrane bi včasih pojedli nekaj preprostega. Nekaj, kar večina pozna pod imenom sendvič. Zakaj pa ne? Sendviči so velikokrat povsem neupravičeno na seznamu zdravju neprijaznih, mastnih in s praznimi kalorijami bogatih živil. S pravo sestavo so namreč lahko povsem okusen in uravnotežen obrok. Kako pripraviti takega?

Pazite na skrite maščobe

Vse se začne z izbiro kruha. Pozabite na lepo oblikovano belo pecivo (mlečne žemljice, rogljički, lepinje in podobno). To je velikokrat bogato z maščobami. Raje se odločite za preprost polnozrnati ali rženi kruh, ki je bogat z vlakninami ter skop z maščobami in s tem tudi kalorijami. 

Še druge pasti

Topli sendviči, ki jih lahko kupite v raznih kioskih s hitro prehrano, se utapljajo v maščobi. Ta jim zagotavlja dober okus ter lepo, hrustljavo skorjo. Prepričanje, da je kruh na vročih ploščah zgolj pogreti, torej ne drži. Tudi v hladnih sendvičih se nahajajo omake in namazi, ki zdravju niso prav nič prijazni. Sendviče si zato raje pripravite doma. Le tedaj boste povsem prepričani tako o njegovih sestavinah kot načinu priprave. Pri kupljenih sendvičih pa zahtevajte take brez nepotrebnih dodatkov.

Preglejte, kaj je v sendviču

Kot rečeno, včasih ne gre brez sendviča v restavraciji ali uličnemu kiosku. A tudi tedaj lahko storite nekaj za svojo prehrano. Preden ugriznete v sočen zalogaj, poglejte, kaj se v njem sploh nahaja. Dodatke, ki se vam zdijo mastni in nepotrebni, odstranite. Prav tako lahko odstranite polovico kruha, ki je prepojena z omakami in torej z maščobami. 

Prava zelenjava

Sendvič lahko obogatite z zelenjavo. Paprika in paradižnik sta odlična izbira vendar le, če nista prepojena z oljem. Če imate raje zeleno zelenjavo, namesto prehransko skope zelene solate izberite liste špinače, rukole ali vodne kreše, ki so bogatejše s hranljivimi snovmi.

Kaj pa meso?

Najboljša izbira je sveže pripravljena tunina ali piščančje meso brez pretiranega dodatka soli. Namesto šunke ali salam lahko meso za sendvič pripravite doma in se tako izognite konzervansom, soli, maščobam in drugim aditivom, ki jih vsebujejo mesni izdelki.

Še dodatki

Za sočen sendvič ne potrebujete mastnih in bogatih omak. Okusni so tudi taki z dodatkom gorčice ali balzamičnega kisa. Če brez majoneze res ne gre, izberite njeno lažjo različico in s količino ne pretiravajte.

Deli s prijatelji