TEKOČE ZLATO

Zlata kava, napitek, ki prerodi telo in preprečuje vnetja

Objavljeno 11. april 2017 09.00 | Posodobljeno 11. april 2017 09.00 | Piše: M. F.

Prija v katerem koli delu dneva, tudi zvečer.

Drugačna, a izjemno zdrava kava.

Če bi si radi privoščili malce drugačno kavo, ki ni samo okusna, temveč tudi izjemno zdrava, poskusite kavo s kurkumo. To je napitek, ki ga lahko pijete v katerem koli delu dneva in je odločna zamenjava tudi za jutranjo kavo.

Njena skrivnost

Kurkuma ali indijski žafran je zaradi svoje sestave izjemno zdrava. Med drugim pozitivno vpliva na delovanje jeter, varuje pred različnimi okužbami, preprečuje in blaži vnetja, ščiti pred artritisom, manjša količino sladkorja v krvi, pomaga pri celjenju ran, manjša verjetnost srčno-žilnih bolezni, zdravi kožne bolezni, pomaga pri hujšanju in v krvi niža holesterol.

Več kot začimba

Prav zaradi vseh teh učinkov v prehrani sodobnega človeka pridobiva vse vidnejšo vlogo. Čeprav jo večina uporablja kot začimbo, jo je mogoče uživati tudi v tekoči obliki. Gre za brezkofeinsko kavo, ki jo lahko pijete tudi zvečer.

Sprva previdno

Če še niste pili kave s kurkumo, vam svetujemo, da začnete z manjšo količino in jo počasi povečujete. Tako se boste privadili na okus in na zrnasto teksturo napitka. Odličen dodatek je črni poper, saj poveča delovanje kurkume, lahko pa se igrate tudi z drugimi dodatki: vaniljo ali kokosovim oljem. Kava je pripravljena v treh minutah.

Sestavine:

  • dva decilitra nesladkanega mandljevega mleka (uporabite lahko tudi kravje mleko);
  • žlička kurkume (količino postopoma povečujte);
  • žlička medu (ali kokosovega sirupa, če ste vegan);
  • palčka cimeta ali pol žličke mletega cimeta;
  • ščepec mletega ali košček svežega ingverja;
  • ščepec popra.

Postopek:

  • Mleko segrevajte pri nizki temperaturi.
  • Dodajte kurkumo, cimet, ingver, med in poper ter mešajte približno tri minute.
  • Mleko ne sme zavreti.
  • Odmaknite z ognja in odstranite cimetovo palčko in rezino ingverja.
  • Precedite mleko in si privoščite krepčilno pijačo, po kateri se boste počutili kot prerojeni.

Ne preveč

Kurkuma je res zdrava, vendar je ne bi zaužili več kot štiri grame na dan (približno ena zvrhana žlica). Zgornjo mejo naj upoštevajo zlasti posamezniki, uživajoči zdravila, ki vplivajo na strjevanje krvi. Napitek prav tako ni priporočljiv za nosečnice in doječe matere. V sicer redkih primerih lahko kurkuma sproži blage alergične reakcije, kot je srbečica. Ta po prenehanju uživanja izgine.

Deli s prijatelji