ALTERNATIVE

Zdravi nadomestki soli

Objavljeno 21. februar 2013 14.00 | Posodobljeno 21. februar 2013 14.00 | Piše: M. F.

Pretiravanje z belo začimbo izzove številne zdravstvene težave, zato jo nadomestite z baziliko, česnom ali poprom.

Listki bazilike imajo značilen okus, ki oplemeniti jedi s posebno aromo, ob kateri soli ne boste pogrešali.

Zagotovo bi si izjemno redki lahko zamislili obrok brez dodane soli. Žal pa pretiravanje s to začimbo izzove različne neprijetnosti: od nepravilnega delovanja žlez, pospešenega srčnega utripa do visokega krvnega tlaka. Natrij, ki je ena glavnih sestavin soli, pa je mogoče najti tudi v drugih začimbah. Da bi izboljšali okus jedem in jih obenem ohranili zdrave, raje uporabite rastline, ki uspešno nadomestijo sol.

Cimet - Ena najstarejših začimb. Jedi oplemeniti z značilnim okusom in je zato odličen nadomestek soli, hkrati pa uravnava količino sladkorja v krvi in znižuje holesterol.

Bazilika - Listki bazilike so priljubljen dodatek mnogim jedem. Imajo značilen okus, ki oplemeniti jedi s posebno aromo, ob kateri soli ne boste pogrešali.

Paprike čili - Še ena dobra zamenjava za sol. Jedem dajejo topel, pekoč okus in spretno prikrijejo dejstvo, da jih niste solili.

Česen v prahu - Izboljšuje okus hrane in je odličen za zdravje, nadomesti pa tudi sol. V prahu ga lahko uporabljate za pripravo mesa, rib in testenin.

Poper v prahu - Med poprom in soljo ni veliko razlike, zato so drobna, pekoča, zmleta zrna pravo nadomestilo za belo začimbo, saj jedem zagotavljajo intenziven aromatičen okus.

Sojina omaka - Res je, da vsebuje sol, a jedi obogati še z drugimi zdravimi sestavinami in je zato za zdravje boljša od običajne soli.

Sončnična semena - Znana so po svoji hranljivi vrednosti. Če jih boste dodali jedem, pa ta ne bodo le bolj hranljiva, ampak jih niti ne bo treba posuti s soljo, saj je ob njihovem okusu ne boste pogrešali.

Deli s prijatelji