SONČENJE

Zagorelost pospešuje staranje

Objavljeno 08. julij 2011 21.01 | Posodobljeno 08. julij 2011 21.01 | Piše: Ema Bubanj

Kronološkemu staranju kože se ne moremo izogniti

Vse oblike UV-sevanja povzročajo prezgodnje staranje kože
Z ustreznim življenjskim slogom lahko vzdržujemo mladosten in svež videz, zato v sodobnem hitrem tempu nikar ne pozabimo na počitek, gibanje, zdravo prehrano in redno nego, izogibajmo se stresu in škodljivim dejavnikom, kot so cigaretni dim in UV-žarki.

Ko je ameriška zdravstvena stroka pred leti opozarjala na nevarnost solarijev, češ da se nam lahko ti maščujejo tudi s kožnim rakom, se na tisoče navdušenih uporabnic ni oziralo na dobronamerne nasvete. Ko so dermatovenerologi ubrali drugo taktiko in poudarili, da lahko izpostavljanje nevarnim UV-žarkom pospeši staranje kože, so se obiski solarijev čez lužo zmanjšali za kar 30 odstotkov!

Večji strah pred staranjem kot rakom


Staranje je za marsikoga očitno večji strah kakor obolelost za rakom, zato ni presenetljivo, da nas oglaševalci bombardirajo z izdelki, ki naj bi se uspešno bojevali proti materi naravi. Toda ali lahko res sami krojimo usodo svoje kože?

»Kronološkemu procesu staranja ne moremo pobegniti, veliko pa lahko naredimo sami za ohranjanje mladostnega videza, če se držimo treh osnovnih načel: primerne nege, zdrave prehrane, tj. uživamo veliko sadja, zelenjave in vlaknin ter pijemo veliko vode, in redne rekreacije,« meni mag. Metka Adamič, dr. med., specialistka dermatovenerologije iz Dermatološkega centra Parmova v Ljubljani.

Vsekakor se je treba izogibati močnim sončnim žarkom, tudi tistim v solarijih, ki jih mnogi obiskujejo v prepričanju, da gre za varno pridobivanje zagorelosti, kar seveda ne drži.

»Obarvanost kože, ki jo pridobimo v solariju, je posledica delovanja umetnega vira UV-žarkov, ki zanesljivo vplivajo na razvoj kožnega raka. Vse oblike UV-svetlobe povzročajo prezgodnje staranje kože. To se kaže kot nastajanje gub, izguba elastičnosti kože, rumenkasto obarvanje kože, rjavo obarvane lise … Povrhu vse oblike UV-sevanja škodujejo imunskemu sistemu, umetni viri UV-svetlobe ob normalnem načinu življenja pa nikakor niso potrebni za pridobivanje D-vitamina,« še pristavi.

Po tridesetem

Spremembe v koži, človekovega največjega organa, ob tiktakanju biološke ure doletijo vsakogar. Postopno se tanjšajo vse plasti (povrhnjica, usnjica in podkožje), čedalje manj je kolagenskih vlaken, zmanjšuje se kakovost elastina, beljakovine, ki sestavlja elastična vlakna, na kar vplivajo tako naravno, kronološko staranje kot tudi dejavniki iz okolja, predvsem UV-žarki, še slabše pa jo odnesejo kadilke. Proces, ki bi si ga marsikatera ženska želela čudežno ustaviti, se začne po 30. letu, po 70. je prizadeta že večina vlaken.

»Vse to dogajanje opažamo kot tanjšanje kože: ta postaja bolj suha, občutljiva in ranljiva, pojavljajo se gube, sprva plitke in komaj opazne, pozneje se poglobijo. Koža je videti ohlapna in izgublja maščobo, kar je najbolj izraženo na obrazu, hrbtiščih rok in mečih. Takšnemu dogajanju strokovno pravimo atrofija. Poleg vseh teh sprememb deluje na nas tudi sila gravitacije, ki povzroči povešanje kože in jo je mlada, elastična koža nekoč zlahka premagovala,« pojasnjuje Adamičeva.

»Pomembne so tudi spremembe v pigmentaciji: z leti se namreč zmanjša število celic, ki proizvajajo melanocite, zato je koža z leti svetlejša, hkrati pa to pomeni, da se je vse manj sposobna braniti pred škodljivimi učinki UV- žarkov,« še opozarja.

Boljše je preprečiti

In kako prepoznamo posledice škodljivih zunanjih dejavnikov?

»Razliko med kronološkim staranjem in staranjem predvsem zaradi vpliva UV-žarkov najbolje opazimo, če primerjamo kožo na notranjem delu nadlahti z najbolj izpostavljenimi predeli, denimo na hrbtiščih rok. Nepoškodovana koža je mehka in videti mlada, prizadeta pa izrazito manj elastična, nagubana in s temno obarvanimi lisami,« pojasnjuje mag. Adamičeva.

Škodo je sicer mogoče delno odpraviti, denimo z nadomeščanjem estrogenih hormonov; ženske, ki uživajo hormonsko terapijo, imajo dokazano večjo vsebnost kolagena v koži, ki je obenem debelejša, a o takšni obliki zdravljenja se je seveda treba posvetovati z ginekologom ali endokrinologom. Tudi kozmetična industrija in farmakologija uveljavljata na tržišču številna sredstva, ki ob redni uporabi nekoliko upočasnijo procese staranja, nadaljuje Adamičeva, denimo izdelki z retinoidi, ki vplivajo na reorganizacijo povrhnjice in nastajanje elastičnih in kolagenskih vlaken v usnjici, antioksidanti, alfahidroksikislinami in timidinskimi dinukleotidi, toda ti pomagajo odpravljati le posledice škodljivih zunanjih dejavnikov.

V boju proti gubam so na voljo številni bolj ali manj učinkoviti dermatokozmetični in kirurški postopki (denimo injiciranje kolagena in silikona, kemijski pilingi, posegi z laserjem), z novimi metodami je mogoče celo delovati na izrazne gube, ki so nastale zaradi ponavljajočih se gibov, denimo mrščenja med obrvmi, smejanja, vendar je učinek le začasen.

»Kronološkemu staranju je nemogoče uiti, veliko pa lahko pripomoremo k njegovemu preprečevanju, predvsem z izogibanjem nevarnim dejavnikom. Nastalo škodo je vedno težje odpraviti kakor preprečiti,« sklene Adamičeva.
Nega je temelj

Za zdrav in mladosten videz organizmu ne smemo odrekati spanca, zdrave prehrane in gibanja, izogibati se moramo škodljivim dejavnikom iz okolja in stresu, ne smemo zanemariti niti osnovne nege kože. Ne glede na tip (suha, mastna, normalna ali mešana), ji dvakrat na dan privoščimo čiščenje in osvežitev. Tako se znebimo znoja, maščobe, prahu, ličil in mikroorganizmov. Sestava izdelkov mora biti blaga, da ne odstrani normalnega lipidnega plašča in ne spreminja normalnega pH. Sredstva naj vsebujejo vitamin C in saponine, za suho kožo je primernejše mleko z vitaminom E, glicerinom, olji oreškov in semen ter izvlečkov rastlin. Za temeljitejšo prenovo občasno odstranjujemo tudi odmrle celice, s čimer kožo pomladimo in zabrišemo drobne gubice: izdelki za t. i. luščenje vsebujejo hidroksikisline, izogibajmo se sredstvom z majhnimi delci, ki delujejo mehansko, saj lahko kožo poškodujejo in razdražijo. Ne pozabimo na tonik, ki dodatno očisti ostanke umazanije, povrhu pa kožo nahrani, osveži in napoji z vlago, napne in ji zapre pore. Tonik naj ne vsebuje alkohola. Pomembno je vlaženje, kar opravi ustrezna krema, prilagojena tipu kože; dnevna naj vsebuje tudi zaščitni faktor, najmanj 15, nočna naj bo brez njega.
Deli s prijatelji