KORISTNO

Začnite dan zdravo

Objavljeno 21. avgust 2011 17.28 | Posodobljeno 22. avgust 2011 08.00 | Piše: M. F.

Zajtrkujte pri mizi, ne med jutranjim tekanjem po stanovanju

Najpomembnejši obrok dneva je zajtrk
Poznate tisto: zajtrk naj bo kraljevski, kosilo meščansko, večerja beraška? Rek, ki dovolj zgovorno pove, da je zajtrk najpomembnejši dnevni obrok. Jutranji zalogaj energije pomaga pri ohranjanju koncentracije in daje moč za spopadanje z vsakdanjimi nalogami. Zato ne glede na jutranjo norijo poslušajte mame in jejte zajtrk.

Vzemite si čas

Usedite se k mizi, pa čeprav le za 10 minut, in se osredotočite samo na obrok. Če boste jedli med tekanjem po stanovanju, sploh ne boste občutili, da ste kaj zaužili.

Vključite proteine in vlakna

Ker se proteini prebavljajo počasneje kot enostavni ogljikovi hidrati, ne povzročajo hitrega dviga in nato padca ravni sladkorja v krvi, zato dlje zagotavljajo občutek sitosti. Za zajtrk si privoščite posneto mleko, jogurt, sir ali jajca v kombinaciji s polnozrnatim kruhom, žiti in svežim ali suhim sadjem. Vlaknine pospešujejo prebavo, znižujejo raven slabega holesterola v krvi in uravnavajo raven sladkorja.

Uživajte v priljubljenih okusih

Zajtrk naj bo po vašem okusu. Če vam trenutno diši hrana, ki ni ravno zdrava, jo zlahka spremenite v takšno, ki bo vašemu organizmu koristila. Bi nekaj sladkega? Polnozrnat kruh premažite z medom ali marmelado brez sladkorja, zraven pa si privoščite skodelico mleka. Vam kuhano jajce ne diši? Pripravite si ocvrto na oljčnem olju in si zraven privoščite rezino prej omenjenega kruha. Ovseni kosmiči se zdijo pusti? Torej jim dodajte rozine ali drugo suho sadje, oreščke, žličko medu. Obogatite jih lahko tudi s svežim sadjem in seveda mlekom, skuto, jogurtom. Ob vikendih, ko je zjutraj časa malce več, pa sebe in svoje najbližje razvajajte s polnozrnatimi mafini ali palačinkami ter jutranji obrok spremenite v zdravo in prijetno druženje.

Deli s prijatelji