Čeprav nobena raziskava ni dokazala neposredne povezave med nastankom aken in hrano, ki jo uživamo, številni menijo, da se koža pretiravanju s čokolado, drugimi slaščicami in mastnimi živili maščuje tako, da se na njej pojavijo nadležne tvorbe. Te so sicer najpogostejše v najstniških letih, ko gre zanje kriviti hormone, a statistika govori, da se z aknami bori kar 80 odstotkov ljudi v starosti od 11 do 30 let, nekateri pa še pozneje.
Ne hrana, ampak bakterije
Znanstveniki z univerze Columbia v Los Angelesu so zdaj menda dokazali, da je za nastanek aken krivo porušeno ravnovesje bakterij na koži. Tako kot v prebavnem sistemu so namreč tudi na povrhnjici 'dobre' in 'slabe', kadar pa se ravnotežje med njimi poruši, pride do težav. Pod drobnogled so vzeli predvsem bakterije iz rodu Propionibacterium, ki skozi pore vstopajo v kožo. Tam porušijo imunski sistem in povzročajo nastajanje drobnih rdečih vozličkov, ti pa se sčasoma spremenijo v akne.
Probiotiki tudi za kožo
Strokovnjaki zato priporočajo, da ob pogledu v ogledalo ne obupujete, ampak za nego kože uporabljate izdelke, izdelane na osnovi jogurtov in probiotičnih mlečnih izdelkov. Dobra novica pri tem je, da lahko maske in čistilne tonike iz njih izdelate sami ter z njimi pomirite kožo in na njej znova vzpostavite pravo bakterijsko ravnovesje.