BREZ SONČENJA

Z marelicami, špinačo in mandlji koža hitreje porjavi

Objavljeno 13. julij 2014 10.30 | Posodobljeno 13. julij 2014 10.30 | Piše: M. F.

Namesto da bi se pražili na soncu, polt potemnite s korenjem, zeleno zelenjavo, ribami in paradižniki.

Sladke marelice zagotavljajo tudi lepo polt.

Da je sončenje škodljivo in da tudi najblažja porjavelost nakazuje poškodbo kože, čivkajo že vrabčki na vejah. A kljub temu je porjavela polt še vedno za mnoge lepotni ideal. Na srečo jo je mogoče potemniti tudi brez sončnih žarkov. Vse, kar morate storiti, je v svoj jedilnik vključiti kar največ z betakarotenom bogatih živil, kot so korenje in marelice, proizvodnjo melanina pa spodbuja tudi tirozin, s katerim je bogata soja.

Korenje, marelice in sladki krompir za naravno porjavelo polt

Sadje in zelenjava oranžne barve, kot so korenje, sladki krompir, melone in marelice, sta bogata z betakarotenom in vitaminom A. Te spojine ščitijo pred nevarnimi UVA- in UVB-žarki ter spodbujajo nastajanje melanina. A vendarle z njimi ne gre pretiravati, sicer bo polt dobila rahlo oranžen odtenek.

Špinača in ohrovt za svetlopolte

Zelena listnata zelenjava, denimo špinača, solata in ohrovt, je prav tako zaveznik lepe polti. Tudi ta vsebuje betakaroten in je zlasti priporočljiva za svetlopolte, pri katerih je oranžen ton opazen prej.

Beljak in soja

Na temnjenje kože vpliva tirozin, aminokislina, ki je sestavina večine krem za samoporjavitev. Spodbuja namreč nastajanje melanina, pigmenta, ki obarva kožo. Največ tirozina je v beljakih, soji in sladkovodnih algah, kot je spirulina.

Ribe, mandlji in začimbe pospešujejo porjavitev

Riboflavin (vitamin B2) je tako kot tirozin sestavina krem za samoporjavitev, saj pospešuje nastajanje melanina. Najboljši izvir riboflavina so mandlji, skuše, losos, postrvi ter paprika in koriander. Vsi ti imajo tudi veliko C, ki je prav tako nujen za nastajanje pigmenta.

Paradižnik za naravno zaščito pred soncem

Paradižnik vsebuje karotenoide, ki pospešujejo potemnitev kože, likopen pa ji vrača elastičnost ter zmanjšuje zaradi UV-žarkov nastala vnetja in tako polt ohranja zdravo na naraven način.

Deli s prijatelji