INGVER

Spodbuja metabolizem, krepi imunski sistem

Objavljeno 17. december 2017 07.55 | Posodobljeno 17. december 2017 07.57 | Piše: U. S.

Cenijo ga kuharji, slaščičarji in gurmani, ob tem pa še blagodejno vpliva na naše zdravje: slovi kot učinkovito sredstvo proti slabosti, migrenam in dihalnim težavam.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ingverja zaradi močnega okusa ne marajo vsi, a se ta v azijski kulturi in kuhinji priljubljena začimba vse bolj uveljavlja tudi pri nas. Že več kot 5000 let se ga uporablja v zdravilne namene, korenina ima številne blagodati, zlasti v tem letnem času pa bi ga morali uporabljati večkrat. Kar 115 vsebnosti so našli v ingverju, tudi gingerol, ki deluje protivnetno ter antioksidativno. Bogat je z manganom, bakrom in s kalcijem, vsebuje vitamine skupine B pa tudi C, zato ni čudno, da krepi imunski sistem. Izboljša prekrvavitev in ogreje telo, kar pride še kako prav v mrzlih zimskih dnevih. Obenem odplavlja strupe iz telesa, saj pospešuje mokrenje in iz telesa odstranjuje presežek vode.

Blagodejno deluje na vse organe, predvsem na prebavni trakt, saj izboljšuje delovanje črevesja. Preprečuje tudi slabost, zato ga rade uživajo nosečnice (pred uporabo se posvetujte z zdravnikom), s pridom ga lahko uporabljamo pri potovalni slabosti. Zaradi protivnetne vsebnosti lahko pomaga pri bolečinah v sklepih in mišicah, saj deluje kot analgetik, pomagal naj bi tudi ženskam, ki trpijo zaradi boleče menstruacije: izsledki raziskave, objavljene v publikaciji Journal of Alternative and Complementary Medicine, so pokazali, da je ingver pri blaženju menstrualnih krčev prav tako učinkovit kot dobro znano zdravilo proti bolečinam. Nekatere študije naj bi dokazale, da lahko ublaži tudi simptome artritisa, zlasti koristne naj bi bile obloge iz ingverja.

Ingver vsebuje paleto flavonoidov, ki pozitivno vplivajo na zmanjševanje obolevanja za boleznimi srca in ožilja. Varovalno deluje na žile, saj preprečuje nalaganje holesterola na stene žil, zmanjšuje nastajanje slabega holesterola in viša vsebnost dobrega HDL, normalizira krvni tlak ter preprečuje strjevanje krvi (če uživate zdravila proti strjevanju krvi, bodite previdni pri uporabi ingverja), nadzoruje raven krvnega sladkorja ter pomaga pri nealkoholno zamaščenih jetrih. Preprečuje prehlade, lajša dihanje in kašelj, saj s stimulacijo sluznice blaži simptome ter sprošča dihalne poti. Ker dviga energijo, ga uporabljamo pri utrujenosti. Po ajurvedi ob pomoči uživanja ingverja vzdržujemo nadzor nad telesno težo, kar potrjujejo tudi znanstveniki. 


 

Deli s prijatelji