LUSKAVICA

Ribice za zdravo kožo

Objavljeno 17. september 2011 19.00 | Posodobljeno 17. september 2011 19.00 | Piše: Natalija Mljač

Zdravijo bolezen, ki je znana kot neozdravljiva

Jaka Habe je terapijo z ribicami prvič preizkusil na Dunaju
Pravzaprav ne gre za noben čudež, ampak za popolnoma naraven pojav, ki sem nam zdi čudežen le zaradi vse večje prisotnosti umetnih in kemičnih snovi na vsakem koraku, o terapiji z ribicami garra rufa pravi Jaka Habe, ki je po vzoru iz tujine v Sloveniji odprl ali pomagal odpreti že več centrov Dr. Riba.

Ribice garra rufa resnično pomagajo

Sladkovodne ribice zelo uspešno lajšajo težave pri luskavici ali psoriazi, neozdravljivi kožni bolezni, ki jo imata tudi naš sogovornik in njegova mama. »Prvič se mi je pojavila pri štirinajstih letih. Spremenjeno kožo sem imel na rokah in od kolen do gležnjev. Tako kot mama sem tudi jaz poskusil vse za izboljšanje videza kože, a z doseženim nisem bil zadovoljen. Leta 2007, ko sem bil službeno na Dunaju, se je bolezen zelo poslabšala in odločil sem se, da preizkusim terapijo z ribicami, ki je bila zlasti v Avstriji in Nemčiji takrat že precej znana. Na lastni koži sem se prepričal, da ribice pomagajo, in odločil sem se, da to terapijo pripeljem v Slovenijo,« razloži ekskluzivni zastopnik za uporabo ribic garra rufa za pomoč pri odpravi luskavice.

Predsodki so odveč

Prva preizkuševalka novosti je bila mama, ki na začetku ni bila najbolj navdušena nad idejo, da bi sedela v kadi, v kateri bi ji odmrlo kožo odstranjevalo nekaj sto ribic, a je kmalu spoznala, da so predsodki in odpor neupravičeni. »Mama je ravno takrat hujšala, v enem letu je pod zdravniškim nadzorom izgubila 27 kilogramov. Na kontrolne preglede je hodila na 14 dni in vsakič znova so bili začudeni, da je njena koža kljub izgubi teže napeta. Za ribice se je odločila zaradi luskavice, ki so poskrbele tudi za napetost kože. Res pa je, da se je dosledno držala priporočil. Na začetku je na terapijo hodila 25 zaporednih dni po 60 minut,« pripoveduje Habe, ki je s tako kuro popolnoma umiril tudi svojo bolezen.

Kakovostne terapije

Komaj osem gramov težke in od tri do šest centimetrov velike ribice brez zob v naravnem okolju živijo v turški Anatoliji. Sogovornik jih uvaža iz Nemčije, kjer jih gojijo za negovalne oziroma terapevtske namene. Na stranke čakajo v tisočlitrskih kadeh, v vodi, ki ima od 26 do 30 stopinj Celzija. Dvakrat na dan jim nasujejo hrano, enkrat na teden pa imajo post. »Po vsaki terapiji zamenjamo do 80 odstotkov vode, ves čas pa jo filtriramo. Bojazni, da bi se nalezli kakšne bolezni od človeka, ki je bil v kadi pred nami, ali od rib, ni. Dobro je poskrbljeno tako za stranke kot za ribe. Predpisi in nadzor so zelo strogi.«

Skrivnost so encimi

Pred terapijo vodo ogrejejo na 35 stopinj, da je stranki prijetno, za ribice pa je to znak, da se je začela njihova služba. Na kožo se rahlo prisesajo trikrat v sekundi in tako odtrgajo odmrle celice, ob tem pa sproščajo encime, ki prehajajo v bolnikovo telo in zavirajo nastanek novih izbruhov luskavice. Na dan lahko obdelajo največ tri psoriatike, sicer ne morejo obnoviti encimov, prav ti pa naj bi bili bistveni pri lajšanju težav. Delale, to je jedle odmrlo kožo, bi lahko tudi dlje, vendar bi to imelo zgolj lepotilni oziroma kozmetični učinek, razloži sogovornik, ki se zavzema za spremembo dejavnosti iz negovalne v terapevtsko.

Ljudje z luskavico morajo hoditi na terapije od 21 do 30 zaporednih dni po eno uro, prvi učinki so vidni že po prvem obisku. Regeneracija človeške kože traja od 20 do 28 dni. Za vzdrževanje tako očiščene kože je ribice priporočljivo obiskati enkrat na štiri do šest tednov, za nego pa uporabljati naravna sredstva. Seveda se je treba izogibati agresivnim čistilom, cementu in podobnim snovem, ki izsušujejo kožo.

Slovenske zavarovalnice terapij ne krijejo

V raziskavi, ki so jo naredili na dunajski univerzi, so osem let spremljali bolnike z luskavico, ki so hodili na terapije z ribicami. Ugotovili so, da se je stanje pri 80 odstotkih bolnikov bistveno izboljšalo, pri nikomur pa se ni poslabšalo. Samo v nekaterih hujših primerih bolezni so morali tritedenski postopek ponoviti v obdobju od enega leta in pol do šest let, razloži Habe, ki si želi, da bi tudi naša zdravstvena zavarovalnica tako kot v Avstriji, Nemčiji in nekaterih drugih državah, kjer imajo terapije razdeljene na zdravstveni in negovalni del, bolnikom z luskavico delno plačala te terapije.

»Da je luskavica res nadležna bolezen, ki se jo sicer lahko lajša tudi z zdravili, ki imajo pogosto hude stranske učinke, dokazujejo tudi bolniki, ki jih k nam pošljejo celo dermatologi, češ, naj najprej poskusijo z našimi naravnimi slovenskimi negovalni izdelki, razvitimi prav za psoriatike, in če ti ne bodo pomagali, bodo prišla na vrsto zdravila. Na terapije z ribicami prihaja vedno več ljudi, tudi zdravniki in njihovi svojci, ki imajo težave s kožo, bodisi z luskavico bodisi z aknami ali zgolj videzom.«
Luskavico in druge težave s kožo je mogoče učinkovito ublažiti s prav posebnimi ribicami, ki izvirajo iz Turčije. Psoriatiki morajo na enourne dnevne terapije hoditi neprekinjeno tri tedne, za lepoto pa zadostujejo le občasna srečanja z nenavadnimi terapevtkami.
Deli s prijatelji