NEZGODE NA PLAŽI

Prva pomoč pri poletnih nevšečnostih

Objavljeno 08. avgust 2014 11.00 | Posodobljeno 08. avgust 2014 11.00 | Piše: M. F.

Če vas opeče meduza, prizadeto mesto izpirajte z morsko vodo ali s kisom, bodice ježa pa odstranite s šivanko.

Pri nezgodah na plaži ukrepajte hitro in pravilno.

Poletne nezgode kaj lahko uničijo počitnice, zato moramo biti pri kopanju previdni, opozarjajo zdravniki. Najpogostejša napaka je po njihovih izkušnjah prehiter skok v morje, reko ali jezero. Zaradi hitre temperaturne spremembe namreč pride do šoka za telo, ki je za kronične bolnike lahko tudi usoden. Ne podajte se torej brezglavo med valove in si najprej zmočite zadnji del kolen ter druga področja telesa, kjer se nahajajo najpomembnejše krvne žile: zapestje, vrat in trebuh.

Kako pa ravnati ob drugih nevšečnostih, ki vas lahko doletijo?

Pri opeklini meduze pomaga kis

Ob stiku z meduzo na koži pride do reakcije na snovi, ki se nahajajo v njenih lovkah. Opeklina je sicer neprijetna, a običajno ni nevarna. Če je večja od dlani ter se na njej pojavijo mehurji, pa je treba obiskati zdravnika. Kortikosteroidne kreme ublažijo reakcijo, prvo pomoč pri tej nadlogi pa predstavlja spiranje z morsko vodo, s kisom, z limonovim sokom pa tudi urinom.

Nad bodice ježa z iglo in alkoholom

Bodice morskega ježka v stopalu so huda nadloga, ki ovira hojo vse dotlej, dokler iglic ne odstranite. Če jih je malo, to lahko storite sami z razkuženo šivanko, pinceto in alkoholom. Odstranjujte jih počasi, kot bi iz kože vlekli trn. Če so pregloboko, da bi jih odstranili sami, obvezno obiščite zdravnika, sicer se lahko na nogi razvijejo težke gnojne okužbe.

Vroča voda po piku morskega pajka

Morski pajek je vrsta ribe, ki se najpogosteje skriva v pesku na dnu morja ter ima na hrbtu strupene bodice. Strup v njih je občutljiv na visoke temperature, in če se vam zgodi, da ga pohodite, je najbolje prizadeto mesto potopiti v čim bolj vročo vodo. Dobra prva pomoč je tudi urin na vbod. Nato pa obiščite zdravnika, saj lahko strup v telesu privede do nezavesti, zlasti je nevaren za starejše posameznike, kronične bolnike in male otroke.

Sončne opekline blaži jogurt

Če vas je opeklo sonce, vam bo pomagala hladna kopel z dodatkom jabolčnega kisa ali olja šentjanževke. Tudi v debelem sloju namazan jogurt bo ohladil in ublažil opekline. Če pa se pojavijo mehurji in odprte rane, obiščite zdravnika, ki bo za zdravljenje predpisal ustrezno kremo.

Deli s prijatelji