ŽLEZA

Prostata vam bo hvaležna

Objavljeno 27. oktober 2017 13.40 | Posodobljeno 27. oktober 2017 13.42 | Piše: Primož Hieng
Ključne besede: prostata

Drobnocvetni vrbovec, ki pomaga pri težavah s prostato, lahko zelo uspešno gojite tudi v domačem vrtu.

Majhna žleza lahko povzroči velike težave. Foto: Getty Images

Moški, ki se približujejo srečanju z abrahamom ali so se od njega že poslovili, bi morali biti pozorni na drobno žlezo, ki lahko povzroči hude težave. V lekarnah in specializiranih trgovinah je na voljo kar veliko pripravkov za lajšanje tegob, predvsem takrat, ko opazimo težave pri uriniranju. Obisk pri zdravniku je nujen, pomagamo pa si lahko tudi s pitjem čaja iz rastline, za katero vam bo prostata še kako hvaležna.

Čaj in tinktura

To je drobnocvetni vrbovec (Epilobium parviflorum), ki ga najdemo predvsem ob poteh, potokih in na travnikih. Lahko ga gojimo na vrtu, saj bomo sadike drobnocvetnega vrbovca zagotovo našli v bližnjem vrtnarstvu oziroma prodajalni s semeni in sadikami. Predvsem po zaslugi avstrijske zeliščarice Marije Treben je v zadnjih dveh desetletjih postal zelo cenjen in iskan. Je trajnica, ki spada v družino svetlinovk.

Poznamo kar precej uporabnih vrst vrbovca, ki jih lahko najdemo po vsej Sloveniji. Če ga iščemo za zdravilne namene, bodimo pozorni na drobne, 1 do 2 cm velike roza cvetove, semenske stroke in velikost do 90 cm; spodnji listi so praviloma nasprotni. Raste na nabrežjih, mokrih robovih gozdnih poti, občasno poplavljenih predelih. Cveti od junija do septembra, zraste do 80 cm. Najlažje ga opazimo zaradi podolgovatih semenskih strokov, ko se razprejo, se pokažejo majhna semena z belimi, bombažu podobnimi laski. Drobnocvetni vrbovec lahko zelo uspešno gojite tudi v domačem vrtu. Potrebuje dovolj vlage. Če mu prostor ustreza, se hitro sam razširi. Nabiramo zeleni del cvetoče rastline in ga odtrgamo v sredini, tako da lahko znova tvori stranske poganjke. Najbolje ga je nabirati, ko cveti, najlažje pa ga najdemo po tem, ko že ima nekaj semenskih strokov. Če ga nabiramo za čaj, še svežega razrežemo in posušimo. Tinkturo pripravljamo iz sveže rastline.

Kako ga uporabljamo

Vsebuje snovi, ki delujejo protivnetno in zavirajo procese, ki povzročajo povečanje podmehurnice. Je tradicionalno ljudsko zdravilo pri povečani prostati. Uporablja se pri vseh (trdovratnih) obolenjih prostate, kot so težko odvajanje vode (hipertrofija oziroma povečanje podmehurnice), rak na mehurju in prostati ali bolečine v mehurju in ledvicah (v te namene ga priporočajo tudi ženskam). Mnogi, ki imajo dlje težave s prostato, lahko s pomočjo drobnocvetnega vrbovca spet ozdravijo, pogosto celo brez operacije. Čaj zmanjša ali odstrani pekočo bolečino in druge težave po operaciji.

Čajno žličko suhega zelišča prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 minut. Nato precedimo in pijemo dve skodelici na dan: prvo zjutraj na tešče in drugo zvečer. Lahko si pripravimo tudi tinkturo, tako da svež vrbovec narežemo in z njim do dve tretjini napolnimo steklen kozarec. Prelijemo do polnega z domačim žganjem in postavimo na temno in toplo mesto. Občasno pretresemo. Po treh tednih precedimo in jemljemo 30 kapljic dvakrat na dan zjutraj na tešče in zvečer. Čaj in tinkturo pijemo tri tedne, potem prekinemo za vsaj en teden in po potrebi te cikle ponavljamo. Običajno moški pijejo pripravke dvakrat na leto tri tedne. V primeru večjih težav lahko pripravke iz vrbovca neprekinjeno pijemo tudi do dva meseca, potem pa je potrebna prekinitev vsaj enkrat na teden. Lažje uriniranje in ponehanje bolečin se običajno pokažeta že po prvi terapiji. Neželeni učinki niso znani, pred uživanjem pa se kljub temu posvetujte z zdravnikom.

Težave s prostato

Prostata je majhna žleza na spodnjem delu mehurja, ki se s starostjo običajno povečuje ter kar vsakemu drugemu moškemu povzroča prve težave že po 50. letu. Povečana prostata ne ogroža življenja, kljub temu so njeni simptomi lahko zelo neprijetni. Simptomi, ki jih kaže benigno povečana prostata, so zelo raznoliki, običajno pa se pojavljajo postopoma in skoraj neopazno. Moški sprva opazijo šibkejši curek seča in mokrenje tudi ponoči. Pozneje se pojavijo težave pri začenjanju mokrenja, prekinja se curek seča, pojavi se občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja, moški pogosto mokrijo. Nezdravljena povečana prostata lahko povzroči hude zaplete, kot so okužba sečil, krvavitev iz prostate, akutni ali kronični zastoj seča v mehurju, nastanek kamnov v sečnem mehurju ali okvara ledvic. Zato je pomembno, da težave s prostato pravočasno odkrijete in tudi ustrezno zdravite. V nobenem primeru povečana prostata oziroma težave z njo ne pomenijo smrtne obsodbe, prav tako te samodejno ne kažejo na rakavo obolenje.

 

Deli s prijatelji