OPOZORILO

Previdno s plesnijo na živilih

Objavljeno 10. december 2017 15.00 | Posodobljeno 10. december 2017 15.00 | Piše: Alenka Kociper

Ker nikoli ne vemo, kako globoko v živilo so se zasejale spore plesni, je najbolje, da plesnivo hrano zavržemo; s tem si lahko prihranimo slabo počutje, glavobol in prebavne težave.

Tako marmelado brez odlašanja zavržemo. Foto: Guliver/Thinkstock

V še tako skrbnem in urejenem gospodinjstvu se zgodi, da se živilo v shrambi ali v hladilniku pokvari. Ko pregledujemo hladilnik, v kakšnem kotu najdemo pozabljen košček sira ali salame, ki sta splesnela, čeprav sta bila zavita v folijo za živila. Tudi na domači marmeladi, čeprav smo jo zaprli, se lahko pojavijo madeži plesni. Posebno občutljiva so živila iz žit, zlasti kruh, ki po tednu v shrambi že lahko dobi kosmato zeleno brado. Včasih smo plesnive dele sira ali kruha odrezali, marmeladi odstranili bele pike in vse skupaj brezskrbno pojedli. Danes strokovnjaki opozarjajo, da to ni najbolj zdravo početje. V plesni se namreč tvorijo človeku in živalim nevarni mikotoksini, spore pa se lahko zanesejo globoko v živilo, česar mi seveda ne moremo opaziti.
Težave, ki jih povzročijo plesni, niso usodne, so pa lahko nadvse neprijetne. Mikotoksini lahko povzročijo glavobol, prebavne motnje, težave z dihanjem, spremembe v imunskem sistemu.

Gurmanska plesen

Plesen lahko napade vsako živilo, vendar jih je nekaj bolj izpostavljenih. Pogosto se razvije v kruhu, siru, marmeladi, zelo občutljivi so denimo delikatesni mesni izdelki, slanina, hrenovke, jogurt, kisla smetana. Manj vlažna in trda živila splesnijo pozneje. Razvije se v različnih razmerah, ne le v toplem, vlažnem okolju, lahko tudi v hladilniku.
Vse vrste plesni za zdravje niso nevarne, nekatere so prave kulinarične specialitete. Imajo poseben vonj in okus, ki nekatere jedce odbija. Gre za živila, ki so bila že proizvedena s plesnijo, zlasti siri in nekatere vrste salam. Med najbolj znane sire s plesnijo spada gorgonzola, italijanski sir, zoren s plesnijo. Vendar pozor, če se na gorgonzoli začne razraščati še kakšna druga plesen; to boste opazili predvsem po spremembi barve.

Plesen se najprej razvije na mehkih živilih ter v toplem in vlažnem okolju.

Glede sira se krešejo mnenja, ali lahko strupeno plesen zgolj odstranimo ali je bolje zavreči cel kos. Nekateri pravijo, da je dovolj, če odrežemo debelejšo plast, recimo centimeter, pri čemer nož sproti čistimo. Strokovnjaki pa opozarjajo, da nikoli ne moremo vedeti, kako globoko v živilu so spore plesni, zato je bolj varno, da tak sir zavržemo. 

Deli s prijatelji