INTIMNA NEGA

Preprečimo razmnoževanje bakterij in glivic

Objavljeno 12. februar 2013 15.30 | Posodobljeno 12. februar 2013 15.30 | Piše: Melita Meršol

Intimni predeli potrebujejo nežno umivanje – poleg dobrega počutja predvsem zato, da ostanejo zdravi.

Pravi izdelek za njihovo nego bi zato moral biti del vsakodnevne nege, tako kot gel za prhanje ali dezodorant proti potenju in neprijetnim vonjavam. Med menstruacijo pa se je treba umivati še izdatneje, da preprečimo razmnoževanje bakterij in glivic.

Intimna nega je pomemben del osebne higiene vsake ženske. Občutljivejši predeli potrebujejo pravilno ter nežno oskrbo. Z vsakim umivanjem se namreč koža in sluznica izsušujeta, zato moramo negi in izdelkom zanjo nameniti posebno pozornost.

Ohranimo ravnovesje

Intimni predeli se zelo občutljivo odzivajo na zunanje vplive. Razvoj patogenih bakterij ali glivic navadno učinkovito zavira posebno nizka pH-vrednost vaginalne flore. V nekoliko kislem okolju namreč mikroorganizmi, ki povzročajo bolezni, le težko preživijo. Ravnotežje naravne zaščite pa se lahko hitro podre. Nega, ki ni optimalno prilagojena temu okolju in ki spremeni pH-vrednost, lahko povzroči draženje in okužbe nožnice. Taki izdelki so npr. mila in številni navadni geli za prhanje. Obstaja več dejavnikov, ki spremenijo naravno vaginalno floro. Na povišanje pH-vrednosti lahko vplivajo hormonske spremembe med menstruacijo, nosečnostjo ali meno, bakterijske infekcije, pretirana higiena intimnih predelov z neprimernimi izdelki za umivanje, ki vsebujejo mila, zdravljenje z antibiotiki ali kortizonom, sladkorna bolezen, stres in drugo.

Vsakodnevna nega

Vsak dan je treba intimne predele umiti s tekočo vodo, tudi po opravljanju velike potrebe. Gibi morajo vedno potekati od nožnice proti zadnjični odprtini, ne nasprotno. Obrišemo pa se s tapkanjem. Če imamo infekcijo, ne smemo uporabljati iste brisače, saj lahko z njo širimo bakterije.  Raje posezimo po toaletnem papirju ali intimnih robčkih za enkratno uporabo. Ti nam bodo prišli prav tudi na delovnem mestu ali potovanju, saj so priročni, zagotavljajo svežino, potem pa jih zavržemo. Pri kopeli, zlasti masažni, voda prodre v nožnico, spere z nje zaščitno sluz in uniči kislost ter oslabi njeno naravno obrambo. Če smo občutljivi, se raje prhajmo in uporabljajmo kakovostne pripravke, ki ne izsušijo kože. Pri spodnjem perilu pa v toplejših mesecih izberimo bombaž ali svilo, ki omogoča dihanje kože. Pomembno je tudi, da uporabljamo pralni prašek za občutljivo kožo in se, če se le da, izogibamo mehčalcu.

Izberimo pravi izdelek

Kot rečeno, intimni deli našega telesa zahtevajo posebno in prilagojeno nego. Nožnična sluznica je razvila lastni obrambni mehanizem, in sicer ohranjanje nizke pH-vrednosti nožnične sluznice. Mlečna kislina (Acidum lacticum), ki nastaja ob pomoči mlečnokislinskih bakterij, vzdržuje stalno kislost nožničnega okolja. Zelo pomembno je, da sluznica ohranja raven mlečne kisline, ki jo potrebuje, saj je »kislo« okolje nožnice najboljša naravna obramba pred vnetji. Zmanjšanje ravni naravne kislosti vodi v neprijetnosti. Preprečimo jih lahko z izdelki z mlečno kislino. Na našem tržišču je na voljo več različnih – nekateri so v obliki emulzije, namenjeni so vsakodnevni intimni negi in pomagajo vzdrževati ustrezno nožnično okolje, drugi pa so v obliki tekočine in uravnavajo kislost intimnih delov telesa, kadar se spremeni. Izdelki ne vsebujejo mila in ne dražijo sluznice. Njihov pH varuje ravnotežje sluznice intimnih predelov in vzdržuje naravno obrambno sposobnost. Skrbno izberimo pravega!

Dobro je vedeti

• Izogibajmo se odišavljenim robčkom, ki vsebujejo alkohol in dražijo sluznico. Uporabimo robčke, ki so namenjeni izključno intimni negi.
• Z vsakim umivanjem se koža in sluznica izsušujeta, zato morajo biti izdelki za čiščenje prilagojeni delu telesa, ki ga umivamo.
• Za intimno nego uporabljajmo mila s kislim pH, ki ohranjajo naravno kislost nožnice. Če imamo pogosta vnetja, se moramo izogibati javnim kopališčem.
• Notranjega dela vagine ni dobro temeljito izpirati, saj to lahko poruši normalno telesno floro in poveča možnost okužbe.
• V dneh menstruacije naj bi bila intimna nega še bolj dosledna kot običajno. Med priljubljenimi so prijetno odišavljeni intimni robčki in vložki, pogosto tudi mehansko narejeni tako, da preprečujejo morebiten neprijeten vonj.

Strokovni nasvet

Mag. Urška Bizjak Ogrinc, dr. med. »Svetujem dnevno intimno nego, vendar ne prepogoste uporabe mil. Uporabljajte izključno nežna intimna mila, ki imajo kisel pH. Ne izpirajte nožnice, ker s tem uničujete lastno, normalno prisotno mikrofloro v nožnici, ki je nujna za obrambo pred patogenimi mikroorganizmi. Izcedki so fiziološki pri vsaki ženski in se spreminjajo glede na obdobje menstruacijskega ciklusa. Izcedki naj ne bodo vzrok prepogostega umivanja intimnega predela in nošenja dnevnih vložkov, ki tudi preprečujejo dihanje kože in s tem pospešujejo rast mikroorganizmov.« 

Deli s prijatelji