PET ZMAGOVITIH

Prehrana in mena

Objavljeno 14. avgust 2014 16.30 | Posodobljeno 14. avgust 2014 16.30 | Piše: Katja Cah

Pametno se je okrepiti s hrano in pijačo za izboljšanje hormonskega ravnotežja.

Eden od znakov psihične moči je tudi odnos do preteklosti.

Že pred menopavzo se je pametno okrepiti s hrano in pijačo za izboljšanje hormonskega ravnotežja, sicer nas vodi v težave z zdravjem. Na jedilnik kar najpogosteje uvrstite naslednjo peterico nepogrešljivih skupin živil.

S sojo do močnih kosti

Fižol, leča, soja, čičerka, grah in druge stročnice skupaj s svežo zelenjavo skrbijo za močne kosti, zato v prvi vrsti delujejo proti osteoporozi. Posebno izdelki iz biološko pridelane soje so zakladnica naravnih estrogenov. Uživanju stročnic pridružimo še vadbo z utežmi vsaj trikrat na teden. Takšen pritisk na kosti pospešuje njihovo obnovo.

Ribe odganjajo suhost vagine

Nemastno rdeče meso je odlično živilo za pomladitev kosti, mišic in sklepov, a še boljše so sveže morske ribe. Te kot dragoceni vir esencialnih maščobnih kislin omega-3 skrbijo za dober vid in zdravo očesno tkivo, uravnavajo krvni pritisk ter preprečujejo suhost vagine, kar je zlasti pomembno za vse ženske, ki so in želijo ostati spolno dejavne.

Oreški zajezijo depresijo

Sončnična, lanena in bučna semena, mandlje ter druge oreške v kombinaciji s svežim sezonskim sadjem si privoščite vsakič, ko vas popadeta slabovoljnost in želja po sladkem. Ti zdravi prigrizki, polni vlaknin, vitaminov C, A, E ter mineralov cinka in kalcija, odganjajo blažjo obliko depresije in prekrvijo kožo brez občutka suhosti in zategovanja.

Z jajci nad oblive

Po podatkih ameriških znanstvenikov več kot 80 odstotkov žensk izkusi neprijetne menopavzne vročinske oblive tako podnevi kot ponoči. Izognili se jim boste z zadosti mineralov železa in kalcija ter vitaminov A in C v dnevnih obrokih. Vse to v velikih količinah vsebuje eno samo živilo – sveža biojajca, ki so jih znesle kokoši v prosti reji.

Zeleni čaj proti inkontinenci

Kot izjemno močan antioksidant je zeleni čaj dokazano izvrstna pijača proti raku, boleznim srca in ožilja, demenci ter celo inkontinenci. Zmotno je prepričanje, da se uhajanju urina lahko izognete, če manj pijete. S tem seč postane bolj koncentriran ter še bolj draži sluznico mehurja. Le pred spanjem ne zaužijte preveč tekočine. 

Deli s prijatelji