ZDRAVO

Pet živil, ki imajo več vitamina C kot pomaranča

Objavljeno 07. avgust 2014 13.40 | Posodobljeno 07. avgust 2014 13.42 | Piše: Da. M.

Ko nam primanjkuje vitamina C, ni nujno, da najprej pomislimo na pomarančo.

Guava kipi od vitamina C, s skodelico tega tropskega sadeža bost v telo vnesli kar 377 miligramov vitamina C.

Vitamin C je eden ključnih vitaminov za naše zdravje in dobro počutje. Telesu pomaga pri proizvajanju kolagena in je tako pomemben za vsa naša tkiva – dlesni, ožilje, kožo in kosti. Potreben pa je tudi za normalno delovanje možganov in živčevja. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema med intenzivno telesno dejavnostjo in po njej, prispeva k sproščanju energije pri presnovi, učinkuje pri delovanju živčnega sistema, ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, varuje celice pred oksidativnim stresom, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter povečuje absorbcijo železa.

Kdaj vemo, da ima naše telo premalo vitamina C?

Ko so naše dlesni krvaveče, boleče in otečene, je vzrok za to lahko v pomanjkanju vitamina C. Prav tako so simptomi tudi slabo celjenje ran, izčrpanost. Če pa telo dalj časa ne dobi dovolj vitamina, je imunski sistem oslabljen, poveča pa se tudi možnost razvoja srčnih obolenj in raka.

Prekoračenje minimalnih priporočenih količin naj vas ne skrbi, saj telo odvečne količine vitamina izloči samo.

Priporočen dnevni odmerek je 100 mg vitamina C za odrasle, 110 mg za nosečnice, kadilci pa naj bi ga zaužili 150 mg. Prav tako je več vitamina C priporočeno za športnike. Priporočeno minimalno vrednost boste v telo vnesli z 10 dag brokolija ali s 15 dag zelja, z 20 dag špinače ali z dvema srednje velikima pomarančama.

Ker ga telo ne more proizvajati samo, mu ga vnašamo s prehrano. Vitamin C najdemo v zelju, špinači, citrusih, kiviju, papriki, črnem ribezu, paradižniku, kosmuljah, koromaču, krompirju, bananah in ohrovtu.

Deli s prijatelji